Svet
2641 ogledov

Trump: "Še se bova srečala. Še velikokrat se bova srečala!"

Kim Džong Un Donald Trump Singapur srečanje
1/3
Epa
"Srečanje je bilo boljše, kot bi kdorkoli pričakoval," je po delovnem kosilu sporočil Trump.

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong Un sta se danes v Singapurju sešla na zgodovinskem vrhu. "Srečanje je bilo boljše, kot bi kdorkoli lahko pričakoval. Vrhunsko," je po delovnem kosilu sporočil Trump. Dodal je, da sta s Kimom dosegla dogovor, dokument pa bosta podpisala v kratkem, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po besedah ameriškega predsednika sta na vrhu dosegla "velik napredek", pogovore na singapurskem otoku Sentosa pa je Trump označil za "resnično zelo pozitivne". Vsebine pogovorov in dogovora še ni razkril.

Voditelja sta se skoraj 40 minut pogovarjala na štiri oči, kasneje so se pogovorom pridružili še svetovalci in pogajalci.

Kim Džong Un Donald Trump Singapur srečanje | Avtor: Epa Epa

Trump je že pred srečanjem s Kimom za zaprtimi vrati dejal, da ima zelo dober občutek, da bosta imela zelo dober pogovor in izjemne odnose. Predsednik Severne Koreje pa je dejal, da pot do tega trenutka ni bila lahka. "Bile so ovire, vendar smo jih prestopili in smo tule," je dejal Kim.

Donald Trump, Kim Jong-un Srečanje Svet Izdala ju je govorica telesa

Na vprašanje, ali se bo Severna Koreja odpovedala jedrskemu orožju, je Trump odgovoril: "Ta proces bomo začeli zelo kmalu."

"Podpisali bomo ta zgodovinski sporazum. Svet bo videl veliko spremembo," pa je dejal severnokorejski voditelj. "Odločili smo se, da pustimo preteklost za seboj," je pristavil.

Trump je še dejal, da je "absolutno" pripravljen povabiti Kima v Belo hišo. "Še se bova srečala. Še velikokrat se bova srečala," je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Kim Džong Un Donald Trump Singapur srečanje | Avtor: Epa Epa

Bela hiša je pred srečanjem sporočila, da se pogajanja med državama premikajo naprej hitreje od pričakovanj, kar naj bi bil razlog za krajše bivanje Trumpa v Singapurju. Predsednik ZDA je sprva nameraval ostati še kakšen dan.

Kim Džong Un Donald Trump Singapur srečanje Trump - Kim Svet Tik pred srečanjem sporočili, da je Trumpovega svetovalca kap

Z ameriške strani je najpomembnejša tema prvega vrha med predsednikoma ZDA in Severne Koreje jedrska razorožitev slednje, vendar nihče ne pričakuje, da se bo to zgodilo kmalu. Trump je dejal, da gre za začetek procesa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 14:36 12.junij 2018.

    Odločilnega pomena je bila poslanica Boruta Pahorja o strinjanju z njunim dogovorom !

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 09:37 12.junij 2018.

    Mene pa zanima, kdaj se bo ZDA odpovedala nuklearkam, oni so najbolj glasni, kako se morajo drugi vsi odpovedat temu zlu. Sami pa to kopičijo in kopičijo.

  • Pepe007 07:36 12.junij 2018.

    Kdo točno bi vedel, kaj imata ta dva za bregom? Gotovo bi Trump lahko skakal od veselja, če bi uspelo ameriškim podjetjem v Severni Koreji postaviti kako močnejšo proizvodnjo, vendar dvomim, da bo šlo to tako hitro. Da bi se ...prikaži več Severna Koreja kar naenkrat odrekla jedrskemu orožju, ki ga že ima, pa je po mojem povsem nerealno in verjetno sploh ni cilj.