Svet
104 ogledov

Trump odstavil še enega tesnega sodelavca

Donald Trump
Trump je sporočil, da se razhajata, ker se ni strinjal s številnimi njegovimi predlogi.

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek obvestil svojega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, da v Beli hiši ne potrebujejo več njegovih uslug in ga prosil za odstop. Bolton je Trumpu danes predal izjavo o svojem odstopu, je tvitnil ameriški predsednik.

"Včeraj sem obvestil Johna Boltona, da v Beli hiši ne potrebujemo več njegovih uslug. Resno se nisem strinjal s številnimi njegovimi predlogi, kot tudi drugi v administraciji, in zato sem prosil Johna za njegov odstop, ki mi ga je predal danes zjutraj," je zapisal Trump na Twitterju.

Ob tem se je zahvalil Boltonu za njegovo delo. Trump je na Twitterju še napovedal, da bo prihodnji teden imenoval njegovega naslednika. Za zdaj je na položaj vršilca dolžnosti začasno imenoval Boltonovega namestnika Charlieja Kuppermana. Ta je bil prej eden od direktorjev pri podjetjih Boeing in Lockheed Martin.

Novica je udarila kot strela z jasnega, saj je uro pred tvitom Trumpa medijska pisarna Bele hiše sporočila, da bo Bolton sodeloval na četrtkovi novinarski konferenci skupaj z državnim sekretarjem Mikom Pompeom in finančnim ministrom Stevenom Mnuchinom.

Pompeo se je danes na odhod Boltona odzval z besedami, da se tudi sam pogosto ni strinjal z Boltonom in da ima predsednik pravico do "osebja, ki ga želi". Tuje države je opozoril, naj ne pričakujejo sprememb v ameriški zunanji politiki. "Menim, da noben voditelj na svetu ne more sklepati, da se bo zato, ker gre eden od nas, bistveno spremenila zunanja politika predsednika Trumpa," je povedal.

John Bolton | Avtor: Profimedia Profimedia

Po drugi strani pa ne gre za nobeno presenečenje. Televizija CNN je skupaj z drugimi mediji pretekli teden poročala o velikih napetostih v Trumpovi ekipi nacionalne varnosti med Boltonom na eni strani in drugimi predstavniki vlade na drugi. Trump je ta poročila označil za lažne novice in trdil, da je vse v najlepšem redu. 

Boton je bil od samega začetka nenavadna izbira za Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost, saj imata povsem nasprotna stališča glede zunanje in varnostne politike ZDA, razen glede Irana, kjer sta oba jastreba. Neimenovani član Trumpove administracije je za BBC dejal, da je Bolton rad delal po svoje in na prvo mesto postavil svoje interese. Prav tako naj se ne bi udeleževal sestankov. 

Bolton je položaj svetovalca za nacionalno varnost prevzel lani aprila. Pred njim sta bila na tem položaju Michael Flynn in Herbert McMaster. Prvi je moral odstopiti zaradi laganja preiskovalcem o stikih z Rusi, drugega pa je Trump odpustil zaradi sporov glede politike do Irana, zaveznikov v Natu in drugih vprašanj.

Pravi razlogi za odpustitev Boltona bodo prišli na dan kmalu, vendar pa ni nobenega dvoma, da je imel Bolton hude težave s sprejemanjem Trumpovega naklonjenega odnosa do Rusije, Severne Koreje in politike do Sirije. Glede Sirije naj bi Trumpa uspel prepričati, da ohrani ameriške vojake v državi, potem ko je napoved njihovega umika privedla do odstopa obrambnega ministra Jamesa Mattisa. Na koncu naj bi se sprla tudi glede Afganistana, iz katerega želi Trump vojake čim prej umakniti, vendar bo sedaj to težje, ker so padla v vodo pogajanja s talibani.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.