Svet
4728 ogledov

Trump po propadlem vrhu takoj domov, to pa dela Kim

Kim Jong-un v Vietnamu Epa
Severnokorejski voditelj Kim Jong-un naj bi jutri okrog poldneva zapustil Vietnam.

Po besedah uradnikov iz Vietnama bo njihov severnokorejski gost Kim Jong-un jutri zapustil državo, in sicer po isti poti, po kateri je z vlakom tudi prispel v državo.

Medtem se znotraj države gostiteljice prevaža z blindiranim Mercedesom, ki ga je pripeljal iz Severne Koreje. Strast do te avtomobilske znamke je takorekoč nasledil po svojem očetu in dedu.

Za luksuzne avtomobile je po pisanju južnokorejskih medijev severnokorejski predsednik potrošil že več kot štiri milijarede dolarjev, odkar je konec leta 2011 prevzel oblast v državi.

V Vietnamu severnokorejski voditelj nadaljuje državniški obisk, gosti ga vietnamski predsednik Nguyen Phu Trong.

Kim Jong-un v Vietnamu | Avtor: Epa Epa

Donald Trump in Kim Jong-un Kim in Trump Svet Podpis sporazuma odpadel. Trump zavrnil Kima in odšel.

Zanika zahtevo popolne odprave sankcij

Severnokorejski zunanji minister Ri Yong Ho je novinarjem v Hanoju dejal, da je Pjongjang na vrhu "dal realističen predlog". Zanikal je Trumpovo trditev, da je Kim zahteval odpravo vseh sankcij, ki so jih ZDA uvedle proti Pjongjangu zaradi njegovega jedrskega in raketnega programa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Če bodo ZDA delno odpravile sankcije, predvsem tiste, ki ovirajo civilno gospodarstvo in preživljanje naših ljudi, bomo stalno in v celoti zaprli vse jedrske obrate na območju Yongbyona ob navzočnosti ameriških strokovnjakov," je povedal.

Trump poročal Japonski in Južni Koreji, doma se je branil

Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Ameriški predsednik Donald Trump se je takoj po pogovorih vrnil v domovino in že med letom opravil telefonska pogovora z japonskim premierom Shinzom Abejem in južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom, so potrdili v Beli hiši.

Na tiskovni konferenci v Washingtonu je med drugim odgovarjal na številna novinarska vprašanja glede mučenja ameriškega študenta Otta Warmbierja v Severni Koreji, ki je predlani umrl po izpustitvi iz severnokorejskega zapora. Izjave so po poročanju STA sprožile ogorčenje med ameriškimi demokratskimi in tudi republikanskimi kongresniki.

Trump je dejal, da verjame Kimu. "Dejal mi je, da ni o tem nič vedel in jaz ga bom držal za besedo," je povedal ameriški predsednik.Ameriški kongresniki tako iz vrst demokratov kot republikancev so ogorčeni, da je Trump verjel na besedo Kimu.

Republikanski senator iz Ohia Rob Portman je sporočil, da se morajo Warmbierja spominjati in ne smejo nikoli dovoliti, da se pozabi to, kar je Severna Koreja storila.

Demokratski senator iz Ohia Sherrod Brown pa je sporočil, da je Trump znova dokazal, da verjame lažnivim avtokratom.

Donald Trump in Kim Jong-un Video Svet Kim v Vietnamu: Neverjeten prizor s postaje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.