Svet
1611 ogledov

Trump poskrbel za nov pretres v svetu, Rusija napoveduje protiukrepe

Donald Trump Jim Acosta
ZDA se s soboto umikajo iz pogodbe z Rusijo o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF), je danes sporočil predsednik ZDA Donald Trump. S tem se je začel še šestmesečni proces do dokončnega konca pogodbe.

Rusija je napovedala ukrepe. Zveza Nato pa je sporočila, da "popolnoma podpira" odločitev ZDA.

S soboto bodo ZDA "suspendirale svoje obveznosti iz pogodbe INF in začele postopek umika iz te pogodbe, ki bo zaključen v šestih mesecih, razen če Rusija ne začne spet spoštovati določil te pogodbe z uničenjem vseh spornih raket, lanserjev in pripadajoče opreme," je v izjavi za javnost sporočil Trump.

"ZDA so polno spoštovale pogodbo INF več kot 30 let, vendar pa ne bomo ostali omejeni z njenimi določili, medtem ko Rusija zavaja glede svojih dejanj," je še dejal.

S soboto se bo sicer iztekel 60-dnevni rok, ki ga je Trumpova administracija postavila Moskvi, da izpolni zahteve iz pogodbe INF, ki da jih krši. Pogajanja med obema super silama so sicer potekala vse do zadnjega, a Američani z ruskimi pojasnili očitno niso bili zadovoljni.

V ZDA ob podpori zveze Nato trdijo, da Rusija pogodbo ogroža z razvojem in nameščanjem novega raketnega sistema 9M729, ki ima lahko tudi jedrske konice in doseže evropska mesta z malo ali nič opozorilnega časa.

Rusija kršenje pogodbe zavrača in vztraja, da je maksimalni doseg sistema 9M729 480 kilometrov, kar da je v skladu z jedrsko pogodbo, ki prepoveduje rakete z dosegom od 500 do 5500 kilometrov. Američani na drugi strani menijo, da imajo te rakete domet vsaj 2600 kilometrov.

Trump: Rusija pogodbo brez sramu krši

"Rusija je ogrozila varnostne interese ZDA in ne moremo biti več omejeni s pogodbo, ki jo Rusija brez sramu krši," je na novinarski konferenci v Washingtonu poudaril tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Dejal je, da je Washington Moskvo več kot 30-krat opozoril, da krši to pogodbo, ki sta jo leta 1987 podpisala tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov in je doslej predstavljala temelj varnostne arhitekture v Evropi.

Je pa Pompeo povedal, da so se ZDA pripravljene še naprej pogovarjati z Rusijo glede nadzora nad oborožitvijo. "V ZDA upamo, da bomo lahko izboljšali naše odnose z Rusijo, vendar pa je zdaj na potezi Moskva, da spremeni svojo pot od destabilizirajočih aktivnosti, ne le glede tega vprašanja, ampak tudi mnogih drugih," je še dejal.

Rusko zunanje ministrstvo je v odzivu na umik ZDA iz pogodbe napovedalo ukrepe. "Moskva si pridržuje pravico do ustreznih ukrepov v odgovor. Seveda bomo to storili," je dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Ocenila je, da se ZDA umikajo iz pogodbe v okviru strategije, da se znebijo svojih mednarodnih pravnih obveznosti.

ZDA želijo razviti novo orožje

Predsednik odbora za zunanjo politiko v zgornjem domu ruskega parlamenta Konstantin Kosačev pa je menil, da si želijo ZDA v resnici razviti novo orožje, ki je v nasprotju s pogodbo, "vendar morajo to predstaviti kot odgovor".

Iz zveze Nato so medtem sporočili, da 29 držav članic "popolnoma podpira" umik ZDA iz jedrske pogodbe INF. Če Rusija v šestih mesecih ne bo začela spoštovati svojih obveznosti, bo "edina odgovorna za konec te pogodbe", so navedli. "Rusijo pozivamo, da izkoristi preostalih šest mesecev, da se vrne k polnemu in preverljivemu spoštovanju pogodbe, da bi jo ohranili," so poudarili.

"Nato bo še naprej pozorno spremljal varnostne posledice ruskih raket srednjega dosega in bo sprejemal potrebne ukrepe za zagotovitev kredibilnosti in učinkovitosti splošne odvračalne in obrambne drže zavezništva," so še navedli.

Miro Cerar, zunanji minister, zaslišanje | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja pred odborom DZ za zunanjo politiko Saša Despot

Slovenski zunanji minister Miro Cerar  je sporočil, da Slovenija obžaluje nastale okoliščine, do katerih je prišlo zaradi kršitev pogodbe ter nezmožnosti dogovora med stranema za vrnitev k polnemu spoštovanju določil pogodbe. "Še naprej upamo, da bo Ruska federacija v šestih mesecih podala ustrezen odziv," je Cerarjeve besede na Twitterju povzelo ministrstvo za zunanje zadeve. Pomembno je, da se v primeru prekinitve pogodbe zagotovi ustrezno nasledstvo INF, ki bi ohranilo nadzor nad oborožitvijo z raketami srednjega in krajšega dosega, je dodal.

Nemška kanclerka Angela Merkel je še pred potrditvijo umika sporočila, da bo njena vlada prihodnjih šest mesecev izkoristila za pogajanja z Rusijo. "Okno za pogajanja" mora ostati odprto, se je zavzela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.