Svet
1596 ogledov

Trump zakorakal v Severno Korejo!

1/4
Epa
Donald Trump je kot prvi ameriški predsednik stopil na severnokorejska tla

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta se danes sestala na demilitariziranem območju, ki ločuje Južno in Severno Korejo. Voditelja sta se v obmejni vasi Panmunjom rokovala, Trump pa je nato kot prvi ameriški predsednik stopil na severnokorejska tla.

Donald Trump Svet Trump nad Iran s kibernetskim napadom

"Danes je velik dan za svet," je ob tem izjavil Trump. "Prestopiti to črto je velika čast, velik napredek je bil narejen, veliko prijateljstvo je bilo sklenjeno in to je še posebej veliko prijateljstvo," je dodal.

Mladi severnokorejski diktator je pristavil, da jim bo "čudovit" odnos s Trumpom "omogočil premagati ovire", poročajo tuje tiskovne agencije.

Donald Trump Svet Trump ukazal napad na Iran, potem pa si je premislil

Trump voditelja povabil v Belo hišo

Trump se je Kimu zahvalil, ker se je odzval njegovemu vabilu na Twitterju in se srečal z njim. "Če ne bi prišel, bi medijo zelo slabo poročali o meni," je izjavil.

Ameriški predsednik je še dejal, da je pripravljen severnokorejskega voditelja povabiti v ZDA. "Povabil bi ga zdaj, v Belo hišo," je dejal.

 | Avtor: Epa Epa

 

Vladimir Putin Svet Putin povedal, kaj si misli o Trumpu

To je bilo njuno tretje srečanje po prvem vrhu v Singapurju junija lani in neuspešnem drugem srečanju v Hanoju februarja letos. Voditelja bi lahko današnje srečanje izkoristila za oživitev zastalih pogajanj o jedrski razorožitvi Severne Koreje.

Trump je možnost srečanja s Kimom nakazal šele v soboto na vrhu skupine gospodarsko najmočnejših držav G20 v japonski Osaki, kjer je tvital o svojem prihajajočem obisku v Južni Koreji. Zapisal je, da bi se, ko bo že tam, lahko srečal s severnokorejskim voditeljem na demilitariziranem območju, da bi mu stisnil roko in ga pozdravil.

Donald Trump Svet Trump se je odzval na smrt begunca in njegove 23-mesečne hčerke

 

Danes je nato po pogovorih z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom v Seulu srečanje potrdil. "Gremo na demilitarizirano območje ob meji in srečal se bom z voditeljem Kimom," je na novinarski konferenci dejal Trump. "Zelo se ga veselim," je povedal in dodal, da se bosta s Kimom zgolj na hitro rokovala in se pozdravila, ker se nista videla že od Vietnama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.