Svet
1533 ogledov

Trump znova grdo zagrozil Severni Koreji

Jedrska zima Profimedias
Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto znova zagrozil Severni Koreji. Na Twitterju je zapisal, da diplomatska prizadevanja niso obrodila sadov in da bo "delovala zgolj ena stvar".

"Predsedniki in njihove administracije se s Severno Korejo pogovarjajo že 25 let, dogovori so bili sklenjeni in velika količina denarja plačana," je tvitnil Trump. "Toda to ni delovalo. Kršitve dogovorov, še preden se je posušilo črnilo, so osmešile ameriške pogajalce. Žal, ampak zgolj ena stvar bo delovala," je dodal ameriški predsednik.

Besede je potem ponovil tudi v televizijskem pogovoru z nekdanjim guvernerjem Mikom Huckabeejem. Krivdo za sedanjo situacijo in spor s Severno Korejo ter njenim voditeljem Kim Jong-unom je pripisal predhodnim administracijam. "Problem bi morali rešiti pred 25 leti, ali pa pred desetimi leti. Morali bi ga rešiti med administracijo Obame," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Trump in znova ošvrknil svojega predhodnika v Beli hiši Baracka Obamo.

"To je le izguba časa"

Tudi nedavno misijo svojega prvega diplomata, državnega sekretarja Rexa Tillersona, ki je na Kitajskem iskal možnosti za vzpostavitev dialoga s Pjongjangom, je Trump označil za "izgubo časa". Tillerson je sicer razkril, da obstajajo kanali za komunikacijo med ameriškimi in severnokorejskimi predstavniki.

Trump je nedavno po srečanju z vojaškim vrhom glede Severne Koreje, pa tudi Irana in skupine Islamska država dejal, da je trenutno obdobje "morda le zatišje pred viharjem". Kaj je hotel s tem povedati, ni želel podrobneje pojasniti.

Ameriški predsednik ne izključuje uporabe sile proti Severni Koreji, da bi jo prisilil v odpoved jedrskemu orožju in v ustavitev razvoja raketne tehnologije. Zagrozil je tudi, da bo to državo izbrisalo z obličja planeta. Na drugi strani Kim Jong-un grozi s povračilnimi ukrepi in morda tudi s preventivno uporabo jedrskega orožja proti ZDA.

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 18:00 08.oktober 2017.

    Pa naj že pohiti jaz imam tudi nekaj južnih.

  • Avatar Leon
    Leon 12:03 08.oktober 2017.

    Trump znova grdo zagrozil Severni Koreji..................DUMB & DUMBER..........nadaljevanje .

Sorodne novice