Svet
273 ogledov

Trumpu načrt prekrižalo sodišče

Donald Trump Jim Acosta
Bela hiša mora obnoviti akreditacijo novinarju televizijske mreže CNN Jimu Acosti.

Zvezni sodnik v Washingtonu je danes odredil, da mora Bela hiša obnoviti akreditacijo novinarju televizijske mreže CNN Jimu Acosti, ki so mu jo odvzeli po prerekanju s predsednikom Donaldom Trumpom. Gre za začasno odredbo sodnika, dokler primer ne bo končan, je danes sporočila televizija CNN.

Sodnik Timothy Kelly je pojasnil, da je njegova odločitev namenjena zaščiti pravic novinarja, med nadaljnjo obravnavo pa bodo podrobno preučili, ali so bile novinarju kršene ustavne pravice do opravljanja njegovega dela. "Želim pa zelo jasno poudariti, da se še nisem odločil, ali je bil prvi amandma kršen," je povedal sodnik.

Bela hiša napoveduje nova pravila

Bela hiša je že sporočila, da bodo v skladu z odločitvijo sodišča novinarju "začasno" vrnili akreditacijo. Tiskovna predstavnica Sarah Sanders je ob tem pustila odprto možnost, da bodo kasneje zahtevali umik njegove akreditacije. Napovedala je tudi sprejem novih pravil, ki bodo zagotovila "poštene in urejene novinarske konference". "V Beli hiši se je treba spodobno obnašati," je dejala.

Ocenila je še, da je sodišče z današnjo odločitvijo dalo jasno vedeti, da ne obstaja absolutna pravica dostopa do Bele hiše po prvem amandmaju k ustavi, ki govori o svobodi medijev.

CNN je v izjavi izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo. Dodali so, da se veselijo končne odločitve v prihodnjih dneh. Zahvalili so se vsem, ki so podprli ne samo CNN, ampak tudi svobodne, močne in neodvisne ameriške medije. Kolegom se je za podporo zahvalil tudi Acosta.

Zgledu CNN sledili tudi drugi

CNN je v tožbi, ki so se ji pridružili tudi številni drugi ameriški mediji, od televizij, časopisov do tiskovnih agencij, zahtevala vrnitev akreditacije in ukaz Beli hiši, da v prihodnje tega več ne počne. Odvetniki CNN so zahtevo vložili v četrtek in v tej tožbi zahtevali tudi začasno odredbo za prenehanje kršenja pravic Acoste po prvem amandmaju k ameriški ustavi, ki govori o svobodi tiska.

CNN tudi zahteva, da sodišče razglasi odvzem akreditacije Acosti za neustaven ukrep, kar bi potem zaščitilo tudi druge novinarje v prihodnje.

Želel odgovore, vzeli so mu akreditacijo

Bela hiša je Acosti akreditacijo odvzela pretekli teden, ker je predsedniku Donaldu Trumpu postavljal neprijetna vprašanja. Kot upravičenje tega ukrepa so navedli, da je novinar fizično napadel uslužbenko Bele hiše, ki mu je skušala odvzeti mikrofon, pa čeprav so posnetki kazali nasprotno - da mu je ta uslužbenka hotela na silo iz rok iztrgati mikrofon, on pa ga le ni izpustil in je skušal še naprej zastaviti vprašanje Trumpu. Ta pa ga je nato ozmerjal, da je "grozna oseba".

Ameriški pravni strokovnjaki večinoma menijo, da bi morala biti tožba CNN uspešna, vendar pa gre tudi za preizkus sodne veje oblasti. Sodnika Kellyja, ki je primer dobil z žrebom, je namreč na položaj imenoval Trump.

Odvetnik CNN Theodore Boutrous je v četrtek sodniku razložil, da je bil odvzem akreditacije šolski primer samovolje in kaprice. "Kaj je standard za odvzem akreditacije? Nevljudnost? Če bi bilo to res, potem novinarskih konferenc ne bi bilo," je dejal in dodal, da je sicer najbolj agresivna in nevljudna oseba na novinarskih konferencah tako ali tako Trump.

Melani Trump Svet Na zahtevo Melanie so Hrvatico umaknili iz Bele hiše

Odvetnik pravosodnega ministrstva ZDA James Burnham, ki ga je doletela čast, da brani Trumpovo potezo, pa je dejal, da ima Bela hiša vso pravico, da prežene kateregakoli novinarja iz kateregakoli razloga. Menda naj bi zakon to dovoljeval tudi v primeru, da Beli hiši ni všeč novinarjevo poročanje.

Zaradi te utemeljitve se je tožbi CNN v četrtek pridružilo še Združenje dopisnikov Bele hiše z oceno, da takšno stališče Bele hiše ni le napačno, ampak tudi nevarno za demokracijo. "S tem se zaščita novinarjev po prvem amandmaju k ustavi za zbiranje informacij in poročanje o predsedniku enostavno izbriše," so sporočili odvetniki združenja.

Donald Trump Pobesnel je Svet Trumpu na novinarski konferenci počil film

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.