Svet
13 ogledov

Tudi Hrvati deložirajo zaradi nekaj sto evrov

depresija Žurnal24 main
24sata.hr poskuša pomagati družini Željka Horvata, ki je umrl z minusom na računu v višini tri tisoč kun (402 evra). Dolg je zdaj skoraj petkrat višji, družina pa ga ne more poravnati. Se še spomnite družine Vaskrsić iz Litije, ki je ostala brez hiše zaradi dolga v višini 124,38 evra, ki ga pristojni niso znali izterjati drugače?

Pred nekaj dnevi je Raiffeisen banka vpisala plombo na tretjino hiše, v kateri živita Saša Horvat, ki zaradi težav v razvoju ni nikoli spregovoril in je popolnoma odvisen od tuje pomoči, njegov brezposleni brat Mario, in sicer zaradi tri tisoč dolga pokojnega očeta. Toliko je znašal nedovoljen minus na njegovem tekočem računu, potem ko je leta 2005 ostal brez službe, piše 24sata.hr.

Za Saša in Maria skrbi njun stric Zvonko, vendar niti po številnih obljubah različnih ustanov ne najdejo rešitve za poplačilo dolga. Medtem se je dolg povišal na 14 tisoč kun (slabih dva tisoč evrov).

"Še malo in banka nam bo vzela hišo, ki je vredna okrog 80 tisoč evrov. Hujši so od oderuhov in ne pristajajo na kompromise," tarna Zvonko. Kot pravi, se je Željko, potem ko je ustvaril minus, oglasil na Skladu veteranov vojne na Hrvaškem, kjer so mu obljubili poravnati teh tri tisoč kun.

Potem je zbolel za rakom in umrl, preden je odprl tekoči račun, kamor mu je sklad nameraval nakazati denar. "Banka ni dovolila obročno odplačilo na. Odpovedali so se obrestim, vendar zahtevajo 10 tisoč kun (1.340 evrov). Vplačal sem jih tri tisoč, za ostalo pa sem prosil sklad za veterane, ki je odljubil pomoč. Zdaj so na prošnje gluhi," pojasnjuje Zvonko.

Vaskrsić: Začelo se je s položnico za 124 evov

Družino Zorana Vaskrsića so 16. marca deložirali iz hiše zaradi 124 evrov dolga

Zaradi okoliščin in medijskega pritiska je bi odrejen tudi službeni nadzor vrhovnega sodišča, ki je pokazal, da so bili postopki sodišča v tem primeru pravilni in zakoniti.

Je pa primer odprl več vprašanj, saj je ministrstvo za pravosodje in javno upravo med drugim ugotovilo, da je imel Vaskrsić v času, ko ni plačal dolga za čiščenje greznice v višini 124 evrov, v najemu (na lizing) vozilo mercedes-benz C 200 CDI, letnik 2004, za katerega je takrat očitno še imel denar. Kljub temu ostaja vprašanje sorazmerja med deložacijo in višino dolga.

Novi lastnik je potem Vaskrsića prijavil policiji zaradi poškodovanja notranjosti, ta pa je je zaradi domnevnega kršenja človekovih pravic vložil tožbo na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.