Svet
10409 ogledov

Turške oblasti prijele investitorja, ki je skušal pobegniti iz države

Potres Turčija Profimedia
Na tisoče mrtvih, na tisoče v stiski zaradi rušilnega potresa. Medtem pa je lastnik ene izmed stavb skušal pobegniti iz države. Policija je pred tem za njim razpisala tiralico.

Uničujoči potresi, ki so v ponedeljek prizadeli jug Turčije in Sirijo, so po zadnjih podatkih zahtevali življenja več kot 22.300 ljudi. Svetovni program za hrano je danes sporočil, da za zagotovitev hrane za 874.000 ljudi, ki so bili prizadeti v močnih potresih, potrebujejo 77 milijonov ameriških dolarjev. Gre za 284.000 razseljenih v Siriji in 590.000 v Turčiji, od katerih je 45.000 beguncev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Doslej so obroke zagotovili 115.000 ljudem v obeh državah, ki jih je mogoče takoj zaužiti, so pojasnili. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je te dni že opozorila na drugo humanitarno krizo, če preživelim zelo hitro ne bodo zagotovili hrane, bivališč, vode in zdravil.

Postavili zasilna bivališča

V Turčiji, kjer morebitne preživele išče več kot 130.000 reševalcev, so za preživele postavili zasilna zavetišča, vključno s šotorskimi naselji in montažnimi hišami, 76.000 ljudi pa so evakuirali v druge kraje. Pomaga jim več kot 7000 tujih humanitarnih delavcev iz 61 držav.

Regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge je za britanski BBC izpostavil, da so v Siriji ljudje odvisni od vodnih zbiralnikov, ki so prvi padli in da jih je treba zamenjati, sicer državi grozi izbruh kolere, ki je bil problem že pred potresom.

Potres Turčija | Avtor: Profimedia Profimedia

Aretacija lastnika 

Sredi humanitarne krize pa v turških medijih odmeva tudi prijetje enega izmed lastnikov stanovanjskih kompleksov. Mehmet Yasar Coskun, lastnik kompleksa, uničenega v potresu, je bil danes pridržan na istanbulskem letališču Sabiha Gokcen, ko je poskušal zapustiti Turčijo. Njegova zgradba Renaissance Residence se je nahajala v provinci Hatay v jugovzhodni Turčiji. Coskun je poskušal odpotovati v Črno goro, poroča turška agencija Anadolu.

Aretacija je bila izvedena po nalogu urada glavnega javnega tožilca v istanbulskem okrožju Gaziosmanpasa. Coskun je v Črno goro odpotoval z manjšo vsoto denarja, ki so jo policisti zasegli, piše v poročilu. Zakaj so ga aretirali, uradno še ni znano.

Minister uvedel preiskavo

12-nadstropni stanovanjski kompleks prijetega Coskuna je imel skupno 250 stanovanj. Kompleks se oglašuje kot luksuzna rezidenca, ki je v skladu z gradbenimi predpisi, a potres ga je popolnoma porušil. 

Že včeraj je turški minister za pravosodje sporočil, da so uvedli sodno preiskavo zgradb, ki so se zrušile med potresom. Preiskovalci bodo skušali identificirati odgovorne, ki so zgradili zgradbe ali nosijo kakršno koli odgovornost za njihovo rušenje v 10 najbolj prizadetih provincah.

"Tisti, ki so bili malomarni, ki so naredili napake in ki so odgovorni za posledice po potresu, bodo identificirani in bodo odgovarjali pred pravosodnim sistemom," je dejal pravosodni minister Bekir Bozdag.

potres Turčija reševanje | Avtor: Epa Epa
reševalni pes med iskanjem v ruševinah po potresu v Turčiji Turčija Svet Slovenski reševalci iščejo preživele, eden od psov poškodovan deklica Aja, ki so jo rešili izpod ruševin v Džindarisu po uničujočem potresu Svet To se je zgodilo z novorojenčico, ki so jo rešili izpod ruševin Rešeni 17-letnik v Turčiji Turčija Svet Po štirih dneh izvlekli 17-letnika: "Pil sem svoj urin, da bi preživel"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 07:16 11.februar 2023.

    Erdogana bi morali aretirati. Milijarde iz sklada za odpravo potresa pred leti so izginile neznano kam .

  • srecnii 23:03 10.februar 2023.

    Tako je treba vse te je treba polovit, Turki bodo take poiskal....kaj pa pri nas bi prevzel kdo odgovornost, NE.

  • Kmodri 21:11 10.februar 2023.

    Jasno je, da so visoko tveganem potresnem področju gradili 5 ali več etažne boke, namesto stavb z dvema etažama.