Svet
6569 ogledov

Po štirih dneh izvlekli 17-letnika: "Pil sem svoj urin, da bi preživel"

potres Turčija reševanje Epa
Število smrtnih žrtev v Turčiji in Siriji po silovitih ponedeljkovih potresih skokovito narašča (že prek 22.000). Reševalci bijejo bitko s časom in mrazom, kljub vsemu pa se njihova vztrajnost vendarle izplača, saj kot po čudežu še uspejo najti preživele.

V Turčiji so izpod ruševin uspeli rešiti okoli 8000 ljudi, nekatere – skoraj po čudežu – tudi še to noč. Med drugim so na jugu province Gaziantep kar 94 ur po potresu živega našli 17-letnika, ki je preživel tudi tako, da je pil lasten urin. Najstnik, ki sliši na ime Adnan Muhammed Korkut, je tako postal zgodba dneva v turških in svetovnih medijih, potem ko je šokiral s pripovedovanjem, kako si je rešil življenje. 17-letnika so reševalci iz ruševin potegnili danes zgodaj zjutraj. "Hvala bogu, da ste prišli," je rekel, objemajoč svojo mater in druge, ki so ga objemali, potem ko so ga izvlekli iz ruševin. "Hvala vsem," je dodal.

V provinci Kahramanmaras so po 92 urah rešili mamo in hčerko, v mestu Hatay pa mamo in njenega le deset dni starega dojenčka, poročajo turški mediji, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije. Uzbekistanska reševalna ekipa je po 102 urah iz ruševin štirinadstropnega bloka uspela rešiti 32-letnega moškega, še poročajo mediji. Le uro pred tem so reševalci našli preživelo 36-letnico. 

potres Turčija reševanje Po potresu Svet Po 59 urah izpod ruševin rešili 20 dni starega otroka

V Turčiji so po besedah podpredsednika Fuata Otkaya sicer po zadnjih podatkih potrdili 17.674 smrtnih žrtev, v Siriji pa naj bi jih doslej našteli 3377. Ranjenih je bilo okoli 75.000 ljudi.

Ahmet Eyüp Pretresljivo Šport V potresih v Turčiji umrlo tudi veliko športnikov potres Turčija reševanje Svet Neverjetno, koliko življenj je vzel potres v Turčiji

V Turčiji pri reševanju na terenu pomaga okoli 6500 ljudi iz 56 držav, še danes pričakujejo ekipe iz 19 držav, je povedal turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu. V Siriji pri iskanju morebitnih preživelih sodeluje okoli 3000 pripadnikov Belih čelad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pomoč na območje pošiljajo države iz vsega sveta. Med drugim je Svetovna banka Turčiji odobrila pomoč v višini 1,65 milijarde evrov.

Potres v Turčiji Svet Svet Gesta moškega, ki seže v srce. Vse, kar je imel, je spakiral in ...

V sirski Alep je medtem prispela predsednica Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjana Spoljaric Egger, odhod na prizadeta območja pa je v četrtek napovedal prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Komentarjev 1
  • BenX 10:03 10.februar 2023.

    Nisem nek strokovnjak za preživetje v ekstremnih razmerah, samo kolikor je meni znano to z urinom ne funkcionira. Morda 1x "reciklacija"? Načeloma je urin toliko slan, da telo porabi več vode in energije, da ga prefiltrira, kot pa imaš od ...prikaži več njega dejansko koristi - info iz ene oddaje o preživetju v divjini.