Svet
6253 ogledov

Tveganje za jedrsko nesrečo je povsem realno

jedrska elektrarna Zaporožje Epa
Vojaški spopadi v okolici največje jedrske elektrarne v Evropi. Zaradi poškodb objekta obstaja nevarnost požara ali uhajanja radioaktivnih snovi.

Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je v soboto pozval k takojšnjemu končanju vojaških spopadov v okolici ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje. Opozoril je, da je tveganje za jedrsko nesrečo povsem realno.

Grossi je po poročanju BBC dejal, da je izjemno zaskrbljen zaradi poročil o obstreljevanju največje evropske jedrske elektrarne, ki jo Rusija nadzoruje od marca, osebje, ki upravlja z njo, pa je še vedno ukrajinsko. Ukrajinskemu osebju mora biti omogočeno, da pomembne naloge izvaja brez groženj ali pritiskov, je dejal Grossi in dodal, da bi moralo biti IAEA omogočeno, da nudi tehnično podporo. Ponovil je pripravljenost, da agencija v elektrarno napoti tehnično ekipo, kar sicer v Kijevu zavračajo, ker bi po njihovem prepričanju s tem dali legitimnost ruski zasedbi območja.

Kot je v soboto na omrežju Telegram zapisala družba Energoatom, ki upravlja z ukrajinskimi jedrskimi elektrarnami, sta bila v petek poškodovana skladišče dušika in kisika ter pomožna zgradba. Obstaja nevarnost požara ali uhajanja radioaktivnih snovi, so dodali. Po navedbah BBC je bilo treba ustaviti enega od reaktorjev.

jedrska elektrarna Zaporožje Svet Jedrska elektrarna "popolnoma izven nadzora"

Zelenski pozval k sankcijam

Volodimir Zelenski | Avtor: Profimedia Profimedia
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem pozval k novim sankcijam proti Rusiji zaradi obstreljevanja elektrarne. Kot je danes zapisal na Twitterju, je o tem že govoril s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. "Ruski jedrski terorizem terja odločnejši odgovor mednarodne skupnosti, sankcije proti ruski jedrski industriji," je zapisal.

Medtem je ruska stran sporočila, da so ukrajinske enote danes znova napadle elektrarno, pri čemer je bila po njihovih trditvah poškodovana upravna zgradba znotraj kompleksa elektrarne. Izstrelek je padel 400 metrov od delujočega reaktorja, so sporočili po poročanju agencije Tass, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Ta dodaja, da navedb ni mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajinska in ruska stran se sicer medsebojno obtožujeta za ogrožanje elektrarne. Ukrajina opozarja na ruske napade, Rusija pa trdi, da jo s topništvom napada nasprotna stran.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 5
 • Avatar pantani
  pantani 19:09 07.avgust 2022.

  Mislim da bi bil že čas,da zeleni dobi šus v glavo!!!

 • Avatar luckyss
  luckyss 19:05 07.avgust 2022.

  Po minusih sodeč so tu prisotni kreteni, ki mislijo, da Rusi obstreljujejo sami sebe...Res ovce totalne..

 • Avatar luckyss
  luckyss 18:19 07.avgust 2022.

  Pa dajte EU birokrati pritisnit na Zelenskega, da prenehajo obstreljevati to elektrarno ali bi nas radi še ožarčili, banda zmešana, koruptivna..

Sorodne novice