Svet
21220 ogledov

Ukrajina žaluje za 29-letnico, "angelom vojakov"

Jara Facebook
29-letna prostovoljna bolničarka Jara Rikhlitska je s svojim početjem navdihovala celotno državo. Zdaj je tragično umrla in postala še ena žrtev ukrajinsko-ruske vojne.

Družina in prijatelji so potrdili, da je Jara Rikhlitska umrla v bližini obleganega mesta Bahmut.  

Pred vojno v Ukrajini je končala šolanje na pravni fakulteti, nazadnje je bilo zaposlena pri podružnici ameriškega podjetja za iskanje kadrov. Ko se je začela vojna, je lanskega maja prostovoljno vstopila v vojsko in se kasneje izučila za bolničarko. Postala je del znamenite 93. mehanizirane brigade, ki se je med drugim bojevala pri Harkovu, Soledarju in nazadnje Bahmutu.

Kot bolničarka je bila znana po svoji neustrašnosti in predanosti, tudi iz najbolj nevarnih območij je pomagala reševati številne ranjene vojake in civiliste. Zato se jo je prijel vzdevek "angel vojakov". Pogosto je na družabnih omrežjih objavljala utrinke iz življenja bolničarke. 29-letnica je bila znana tudi po številnih iniciativah za zbiranje denarnih sredstev za pomoč, piše ukrajinska Pravda.

Ubita je bila, ko je skušala z ekipo evakuirati ranjence iz Bahmuta in jih prepeljati v zaledje. Vozilo za evakuacijo, v katerem se je peljala, je postalo tarča ruskega obstreljevanja. 

Njena prijateljica Tetiana Zenart je povedala, da je bila nazadnje v stiku z Jaro le nekaj ur pred smrtjo. Ko jo je pisno vprašala, kako ji gre, ji je Jara odvrnila: "Zabavam se. Še vedno v enem kosu."

Po novici o smrti se od nje na družabnih omrežjih poslavljajo številni, ki so jo poznali. Njeno ime pa so začeli pisati tudi na bombe, ki jih nameščajo na drone in pošiljajo na rusko stran.

Jara | Avtor: Facebook Facebook

Jara | Avtor: Facebook Facebook
Jara | Avtor: Facebook Facebook

Klavnica se nadaljuje

Medtem se neizprosen boj za mesto Bahmut nadaljuje. Ukrajinske sile še vedno nadzorujejo skorajda obkoljeno in povsem razrušeno mesto, ruska vojska pa ob pomoči paravojaških enot Wagner kljub silovitemu odporu napreduje meter za metrom. V mesto z ukrajinskega ozemlja vodi samo še ena cesta. Eden od vrhovnih ukrajinskih poveljnikov Volodimir Nazarenko je razmere v mestu opisal kot "pekel."

Očitno pa imajo tako eni kot drugi velikanske težave z zalogami streliva. Vodja Wagnerja oligarh Jevgenij Prigožin je v soboto znova opozoril, da jim rusko obrambno ministrstvo ne zagotavlja zahtevanih enot in streliva. Ob tem je zagrozil, da bo umik njegovih enot iz okolice Bahmuta lahko pomenil sesutje celotnega dela fronte.

Jara | Avtor: Facebook Facebook

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 38
  • Avatar pantani
    pantani 19:31 06.marec 2023.

    Važn da se je slikala,pa na instagramu objavljala,a ne?!!!

  • janči 18:58 06.marec 2023.

    Samo, da se dogaja v Ukrajini, pa je zahod ves na plavutkah. Ženske v Siriji, Afganistanu, Afriki niso omembe vredne.

  • Burja 16:29 06.marec 2023.

    Carjeviču itak ni mar, samo da nagrabi čim več Ukrajinskega ozemlja.