Svet
4054 ogledov

Silovit ruski napad, Rusi očitno gredo na vse ali nič

Ukrajina Bahmut Epa
Rusija je ponoči izvedla zračne napade na cilje po vsej Ukrajini. Poškodovanih je več stanovanjskih stavb, na več območjih je prišlo do izpada električne energije.

Rusija je ponoči izvedla zračne napade na cilje po vsej Ukrajini, od Harkova na severu do Odese na jugu in Žitomira na zahodu. O eksplozijah poročajo tudi v Kijevu, kjer sta bili poškodovani dve osebi. V Harkovu in Odesi je bilo poškodovanih več stanovanjskih stavb in infrastruktura, na več območjih pa je prišlo do izpada električne energije.

"Dve osebi sta bili ranjeni" v eksploziji v okrožju Svjatošinski, je župan Kijeva Vitalij Kličko zapisal na družbenih omrežjih.

Prizadeto je bilo tudi južno kijevsko okrožje Holosijev, je Kličko še zapisal na Telegramu in dodal, da je trenutno brez elektrike približno 15 odstotkov gospodinjstev v mestu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusi so v napadu uporabili drone in rakete. Pred napadom so na območje prileteli svetleči baloni, navaja T-online. V napadu sodeluje več kot 20 bombnikov. Napad pa so izvedli tudi s treh ladij. 

Zelenski obtožil Rusijo uporabe sramotnih taktik

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obsodil najnovejše ruske zračne napade, v katerih je umrlo najmanj devet ljudi, in dejal, da se Moskva ponovno poslužuje sramotnih taktik. Opozoril je, da je bilo v napadu prizadetih najmanj deset ukrajinskih regij, v več krajih po državi pa je prišlo do motenj pri ogrevanju in oskrbi z elektriko.

"Sovražnik je izstrelil 81 raket, da bi ponovno ustrahoval Ukrajince, in se tako vrnil k svoji sramotni taktiki. Okupatorji lahko le terorizirajo civiliste," je dejal Zelenski. Ob tem je vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni dodal, da je ukrajinska zračna obrambna prestregla 31 ruskih manevrirnih raket in štiri od osmih brezpilotnih letal šahed, poroča britanski BBC.

Ukrajina Bahmut | Avtor: Profimedia Profimedia

"V silovitih raketnih napadih je bil zadet objekt energetske infrastrukture in poškodovana stanovanjska stavba," je na Telegramu sporočil vojaški guverner Odese Maksim Marčenko. V regiji Harkov je po besedah guvernerja prišlo do najmanj 15 napadov na stanovanjske zgradbe in infrastrukturo. "V celotnem mestu ni elektrike. Na kritični infrastrukturi smo preklopili na generatorje. Zaradi motenj v električnem omrežju prav tako ni ogrevanja in oskrbe z vodo," je na lokalni televiziji povedal župan Harkova Igor Terehov.

Ukrajinska jedrska elektrarna v Zaporožju je medtem zaradi ruskega zračnega napada ostala brez oskrbe z električno energijo in trenutno deluje s pomočjo dizelskih generatorjev, je po navedbah AFP sporočil ukrajinski jedrski operater Energoatom.

"Zaradi napadov je bila prekinjena zadnja povezava med zasedeno jedrsko elektrarno Zaporožje in ukrajinskim elektroenergetskim sistemom," so še zapisali v izjavi.

Med prizadetimi regijami so po navedbah britanskega BBC še Vinica in Rivne na zahodu države ter Dnipro in Poltava v osrednji Ukrajini.

Še vedno poteka tudi bitka v Bahmutu, ki je bil v zadnjem času v središču spopadov. Ukrajinska vojska trdi, da je odbila intenzivne ruske napade na mesto, ruske sile pa trdijo, da so prevzele nadzor nad vzhodno polovico mesta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • janči 19:05 10.marec 2023.

    Zelo, zelo zanimivo vse skupaj. Ko začne ukronacistom slabo kazati na bojišču, tudi zahodna trobila kar nekam poniknete. Saj vas je za razumeti, ukaze od zgoraj je treba dosledno ubogati.

  • kapibara1 18:39 10.marec 2023.

    ...Silovit ruski napad, Rusi očitno gredo na vse ali nič... - In prav je tako

  • Kmodri 16:00 10.marec 2023.

    Dobili bodo en velik nič!