Svet
4973 ogledov

Hirošima? Ne, mala ukrajinska Marinka ...

Marinka, Donbas Reševalni pas/Twitter Marinka, marec 2023.
Prizori vojne v Ukrajini so, po več kot enem letu konflikta, šokantni.

Ruska invazija na Ukrajino se je prevesila v drugo leto. Posledice vojne vihre so vse bolj zastrašujoče, posebej v regiji Donbas, kjer so boji potekali že pred začetkom aktualne ruske agresije.

Mestece Marinka (ukrajinsko Mar'inka) leži okrog 30 kilometrov zahodno od centra Donecka, ki je središče Donbasa. Ruska ofenziva pred devetimi leti, ukrajinska protiofenziva v jesenskih mesecih preteklega leta in poskus povračilnega udara napadalcev v letošnji zimi so Marinko spremenili v postapokaliptično pokrajino.

To nazorno prikazujejo fotografije, ki sta jih objavila ukrajinsko zunanje ministrstvo in agencija AP. Videti je le še obris nekdanjih ulic, medtem ko so praktično vse stavbe v naselju porušene zaradi močnega topniškega obstreljevanja obeh strani.

"Marinka je v celoti evakuirana, v mestu ni nobenih civilistov, samo vojaki," je za AP povedal Artjem Šus, šef policijskega okrožja, kamor spada Marinka.

"Ni pogojev, da bi civilno prebivalstvo ostalo tam. Ruske sile v zadnjih dneh obstreljujejo naselje, da bi uničile kakršnakoli zaklonišča ali zavetja," je dodal Šus.

Marinka, zahodno predmestje Donecka, je pred začetkom vojne štela malce manj kot 10.000 prebivalcev. V njeni bližini so hude bitke potekale že leta 2015.

Komentarjev 38
  • Avatar Hribar65
    Hribar65 08:52 08.marec 2023.

    SLAVA RUSIJI - Z - СЛАВА РОССИИ

  • janči 16:21 06.marec 2023.

    Ja, demokracija pa taka tudi v Sloveniji, kaj šele v drugih zahodnih državah. Samo enostranska poročanja in to samo v prid ukronacijem in bog ne daj, da bi kdo napisal kaj v prid Rusom. Pa spet ni tako vse črnobelo, ...prikaži več kot prikazujejo zahodni mediji in mi kot njihovi hlapci. Večino grozodejstev nad svojim in ruskim prebivalstvom so zagrešili Ukrajinci, ampak o tem se ne sme govoriti.

  • Avatar zoo
    zoo 14:19 06.marec 2023.

    Tole zgleda, kot 1944, ko so Nemci zdrobili Varšavo. Žalostno, da vedno nasrka navaden človek.

Sorodne novice