Svet
5610 ogledov

Umrl je Stephen Hawking

British cosmologist Stephen Hawking smiles as he answers questions about his up © Charles W Luzier / Reuters
V 76. letu starosti je umrl eden največjih umov današnjega časa Stephen Hawking.

Znameniti britanski fizik Stephen Hawking je umrl v 76. letu starosti. Novico so davi sporočili njegovi otroci. "Globoko obžalujemo smrt našega dragega očeta. Bil je velik znanstvenik in izjemen človek, katerega delo bo živelo še mnoga leta," so sporočili Lucy, Robert in Tim Hawking.  "Nekoč je dejal, 'Ne bi bilo ne vem kakšno vesolje, če ne bi v njem bili ljudje, ki jih imamo radi'. Pogrešali ga bomo." 

Kot so še zapisali, je Hawkingova "hrabrost in vztrajnost, skupaj z britanskim umom in humorjem navdihovala ljudi po vsem svetu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hawking se je rodil 8. januarja 1942 v Oxfordu, kjer je na tamkajšnji univerzi tudi končal študij fizike. Iz kozmologije je doktoriral na univerzi Cambridge.

Stephen Hawking (Foto: EPA) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V svetu je zaslovel s svojimi prispevki na področju kvantne gravitacije, posebno glede črnih lukenj, ter poljudnoznanstvenimi objavami, v katerih je objavljal svoje teorije po vesolju. Njegovo najbolj priljubljeno in prodajano delo je Kratka zgodovina časa, ki ga je napisal leta 1988.

Ko je bil star 22 let je zbolel za amiotrofično lateralno sklerozo, ki povzroči slabljenje mišic telesa. Zaradi bolezni je bil popolnoma nepokreten in prikovan na invalidski voziček. Kasneje je izgubil tudi sposobnost govora in je z okolico komuniciral samo prek računalniškega sintetizatorja glasu.

Hawking je bil priljubljen tudi izven akademske sfere. Pojavil se je v več televizijskih serijah, med drugim v Simpsonovih, Velikih pokovcih in Red Dwarf. Njegovo življenje so postavili na filmska platna. Nazadnje so njegovo življenjsko zgodbo upodobili v filmu Teorija vsega, v katerem ga je upodobil igralec Eddie Redmayne in za vlogo prejel oskarja.  

Novico o njegovi smrti so objavili ob 139. obletnici rojstva Alberta Einsteina

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.