Svet
25 ogledov

Umrli tajkun hotel pomagati edini sankačici

Brački zaliv Pixsell
Ruski tajkun Leonid Gart naj bi trpel zaradi visokega pritiska. Gartova prokuristka je zanikala, da bi na gumijastem čolnu našli ostanke džojnta, je pa povedala, da je imel "tablete Nicorette ruske izdelave. Jemal jih je, da bi se odvadil kajenja. Njegova žena je takoj predvidevala, za kaj gre."

Leonid Gart, ruski tajkun, ki so ga v nedeljo našli mrtvega nedaleč od Brača, je najverjetneje doživel srčni napad, padel s čolna in se utopil. Do rezultatov toksikološke in histološke analize ni uradnih informacij o smrti predsednika Ruske sankaške zveze, ki mu je Hrvaška postala druga domovina, piše hrvaški Index.hr.

Pogosteje v Selcih kot v Moskvi

Gart je vsak trenutek prostega časa izkoristil za oddih na Braču, domačini pa pravijo, da je bil pogosteje v Selcih kot v Moskvi. V Jadran naj bi se zaljubil pred šestimi leti, ko je obiskal prijatelja na Braču. Bilo mu je všeč, zato je kupil zemljišče in dve hiši. Podjetje naj bi ustanovil prav zaradi tega in ne zato, da bi se ukvarjal s kupoprodajo nepremičnin, je Index.hr izvedel od Gartove prokuristke Silvane Kovačić Urlić, ki je tudi zanikala večino špekulacij zadnjih dni, ki so se pojavile predvsem v ruskih medijih.

Trpel je zaradi visokega pritiska

"Ni res, da so ga spremljali varnostniki. Ne verjamem niti, da bi finančni direktor Dmitrij Hazov izjavil, da lahko šlo za umor, saj ničesar takega od njega nisem slišala, skupaj pa smo bili ves dan. V makarski policiji sva prevzela potni list, v splitski patologiji pa smo dobili tudi uradne rezultate obdukcije, po katerih je Leonid umrl zaradi odpovedi srca. To je začasni izvid, ker čakamo še na rezultate toksikološke analize. Napisanih je bilo veliko različnih navedb, nekatere so prav fantazijske," je dejala Kovačič Urlićeva, ki je z Dmitrijem Hazovom identificirala Gartovo truplo.

Zgodba o varnostnikih se ji zdi neverjetna. "Ni bilo nobenih varnostnikov. Leonid je bil zelo skromen in nikakor ni dajal vtisa bogatega Rusa. Družil se je z domačini in bil zelo dostopen," je še povedala in dodala, da ne ve za kakše neprijetne klice, zaradi katerih bi bil vznemirjen, kot so pisali mediji.

Oboževal je hitrost, hrvaško sankačico pa je hotel odpeljati v Moskvo

Leonid Gart je oboževal hitrost in je bil najsrečnejši na svojem gliserju, ki je lani potonil, ker ga je nekdo napačno privezal, zato je morje vdrlo preko nizke krme in ga potopilo. Malo je znano, da je njegova smrt prekinila projekt, da bi edino hrvaško sankačico Darijo Oreb odpeljal v Moskvo, kjer bi ji v sodelovanju s Hrvaško bob in skeleton zvezo ter Sankaško zvezo zagotovil najboljše pogoje za trening in napredovanje.

"Leonid Gart je bil velik prijatelj naše zveze. Vzpostavili smo stik prek Ivana Šole, našega voznika boba. Gart se je takoj ponudil, da je na voljo. Poleg simpatij do naše zveze je hotel pomagati tudi iz ljubezni do Hrvaške, Brača in Splita, ki jih je imel za drugi dom. Bračane je novica o njegovi smrti pretresla. Vsi so ga imeli radi, bil je skromen, dober sosed," je povedal Ivo Smrke, predsednik Hrvaške bob in skeleton zveze ter podpredsednik Sankaške zveze.

S svojim kapitalom bi lahko kupil nogometni klub kot Abramovič

"Njegova skromnost je prišla do izraza prav v tem, da je zagrabil za delo v Sankaški zvezi, medtem ko je imel toliko kapitala, da bi lahko preprosto kupil kakšen velik nogometni klub kot Roman Abramovič. To je velika izguba za sankaški šport po vsem svetu, saj je odšel človek, ki je v ta šport vložil velik del svojega življenja. To je velika izguba tudi za našo zvezo, ker smo imeli dober in prijateljski odnos," je še povedal Smrke.

Komentarjev 1
  • 1111 17:05 27.junij 2012.

    ...velika izguba, za sankaški šport, velika!!