Svet
701 ogledov

Ura resnice za Assangea

Julian Assange epa
Višje sodišče v Londonu bo danes odločalo glede izročitve ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea. Sodišče bo objavilo odločitev, ali se pravni spor glede njegove izročitve ZDA lahko nadaljuje na naslednji instanci.

Višje sodišče bo ob 10.45 (po lokalnem času) razsodilo, ali bo sledilo argumentom Assangeovih odvetnikov, ki želijo pred britansko vrhovno sodišče, ali pa bo prepovedalo pritožbo. V primeru slednjega bi odločitev o izročitvi ZDA posredovali britanskemu notranjemu ministrstvu.

ZDA želijo soditi Assangu zaradi obtožb o vohunjenju. Avstralcu v primeru obsodbe grozi do 175 let zapora, čeprav je točno kazen težko oceniti in bi bila lahko tudi krajša.

Protest za izpustitev Juliana Assanga Svet Assange v zaporu utrpel možgansko kap

Britanska sodnica je januarja lani zavrnila ameriško zahtevo za njegovo izročitev, ker da zaradi pogojev, ki bi ga čakali v zaporu v ZDA, obstaja tveganje, da bi storil samomor. Odvetniki ameriške vlade so se pritožili in z njo tudi uspeli. V pritožbi je Washington navajal, da sodnica ni dala zadostne teže drugim strokovnim pričanjem o Assangevem duševnem stanju.

Assange je v priporu že od leta 2019, čeprav je vmes odslužil kazen zaradi kršenja pogojev pogojnega izpusta. Pred tem je sedem let preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi obtožb o posilstvu, ki so jih medtem že opustili.

Assange - shod v podporo - London Svet Zavrnili izročitev Assangea ZDA Julian Assange sin Stella Morris Skrivna zveza Svet Assange v ujetništvu dvakrat postal oče, Američani skušali ukrasti otrokov DNK

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Gretchen_Brown 13:29 24.januar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎