Svet
751 ogledov

Uspeh rumenih jopičev

Protesti v Franciji Epa
Protestniki dosegli premik v svoj prid.

Francoski premier Edouard Philippe bo po napovedih danes predlagal moratorij na zvišanje trošarin na gorivo, da bi tako pomirili t. i. rumene jopiče, ki že več tednov protestirajo proti visokim cenam goriva.

Trošarine naj bi se zvišale 1. januarja, a se je vlada po srečanju s predsednikom Emmanuelom Macronom v ponedeljek zvečer odločila za večmesečni moratorij na ta ukrep, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vlada naj bi sprejela še nekatere druge ukrepe, s katerimi želi pomiriti protestnike.

Premier naj bi ukrepe danes predstavil poslancem Macronove stranke Naprej republika na srečanju, ki se je začelo ob 10.30, je za AFP še povedal neimenovani vir v francoski vladi. V Philippovem uradu niso komentirali moratorija, so pa povedali, da bo premier danes nagovoril tudi javnost.

Potrdili so tudi, da se premier danes ne bo srečal s predstavniki protestnega gibanja. Večina predstavnikov je namreč zaradi groženj drugih protestnikov odpovedala udeležbo na srečanju.

Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Pariz Svet Po izgredih aretirali prek 400 ljudi

Protesti v Franciji | Avtor: Epa Epa

160 poškodovanih

Moratorij je bila glavna zahteva gibanja rumenih jopičev, ki že več tednov protestirajo proti visokim cenam goriva. V soboto se je na francoskih urah zbralo okoli 75.000 protestnikov, pri čemer so v Parizu izbruhnili izgredi in spopadi s policijo. Policija je aretirala več kot 400 protestnikov. Zaradi poškodb so morali v bolnišnicah oskrbeti več kot 160 ljudi.

Protestniki poleg tega zahtevajo še zvišanje minimalne plače in ponovno uvedbo davka za tiste z visokimi zaslužki, ki je bil ukinjen lani.

Za moratorij se je zavzelo tudi več predsednikov parlamentarnih strank, ki so se v ponedeljek sestali s Philippom. Med drugim se je za to zavzel novi predsednik stranke Naprej republika Stanislas Guerini, ki meni, da so za pogovore potrebne mirne razmere.

Predsednica skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen je na Twitterju danes zapisala, da moratorij pomeni zgolj preložitev. Ni pa to v skladu s pričakovanji Francozov, je poudarila.

Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva | Avtor: Epa Epa

Protesti v Franciji Izredno stanje? Svet Najbolj nasilni protesti v desetih letih. Kdo so rumeni jopiči?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 16:39 04.december 2018.

    Ponavlja se zgodba izpred 50 let ! Takrat je bil še v jajčku svojega DNK nositelja očetovstva. Zna biti še vroče v celi EU .