Svet
31866 ogledov

Ustrelili so ga in živega zakopali, a se je uspel rešiti izpod bratovega trupla

Mikola Kuličenko, domnevna žrtev vojnih zločinov slika zaslona
Mikola Kuličenko je za CNN povedal, kako je preživel.

Ob odmaknjeni cesti v severni ukrajinski regiji Černihiv Mikola pokaže neoznačen grob, v katerega so Rusi tri in pol tedne po začetku vojne zakopali njega in njegova dva brata. Vse tri so ustrelili, on je edini preživel.

Rusi so okupirali njihovo vas Dovžik. Ko je prišlo do napada na rusko kolono, so ruski vojaki iskali odgovorne. Prišli so tudi do hiše, kjer je 33-letni Mikola živel s svojima bratoma Jevhenom in Dmitrom ter sestro Irino, ki je takrat ni bilo doma. Ker so v hiši našli dedove vojne medalje in vojaško torbo 30-letnega Jevhena, ki je bil padalec, so bili prepričani, da nekaj skrivajo. Odpeljali so jih v klet in tri dni zasliševali. "Tepli so me s kovinsko palico, dokler nisem izgubil zavesti, pištolo so mi porivali v usta," pravi.

Z zvezanimi rokami in nogami jih je pet ruskih vojakov odpeljalo z vojaškim vozilom, medtem ko so jim kopali grob, so jim ukazali, naj pokleknejo. Mikola je slišal strel, ki je pokosil 36-letnega Dmitra, nato je čutil, kako je Jevhen padel poleg njega.

"Vedel sem, da sem naslednji," pravi Mikola, a krogla ga ni ubila, saj je šla skozi obraz in izstopila mimo njegovega desnega ušesa. Vedel je, da je njegovo edino upanje, da se dela, da je mrtev.

Vojaki so z nogami trupla porinili v jamo, jih zakopali in odšli. Ne ve, koliko časa je bil zakopan, a še z zvezanimi rokami in nogami se je uspel nekako izvleči izpod trupla starejšega brata in se splaziti iz groba. 

Čez polja je prišel do najbližje hiše, kjer je zanj čez noč skrbela neka ženska, potem pa se je uspel vrniti domov. Sestri je moral povedati, da sta brata mrtva. 

"Imel sem srečo … in zdaj moram živeti. To pa morajo slišati vsi, ne samo v Ukrajini, temveč povsod po svetu, da se dogajajo takšne stvari, pa to je samo ena od milijarde," pravi.

Tožilstvo v regiji v tem primeru odprlo preiskavo vojnih zločinov, za CNN so potrdili, da so imeli bratje zvezane roke in noge ter zavezane oči.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 9
 • Avatar Miro Per
  Miro Per 21:52 18.maj 2022.

  Kakor koli,prestreljeno glavo, zavezane roke, noge ,oči , pa s čim se je skobacal iz groba

 • kapibara1 13:32 18.maj 2022.

  Mediji: Ko so v USA začeli mediji objavljat polne črne vreče svojih vojakov, se je zganilo ljudstvo

 • Avatar luckyss
  luckyss 12:05 18.maj 2022.

  Medijska vojna je prav tako pomembna kot ona z orožjem....Je pa skrajno neprimerno objavljati propagando ene ali druge strani..Držite se dejstev, banda "novinarska"

Sorodne novice