Svet
9089 ogledov

Ukrajinska stran priznala, da ni šlo drugače

jeklarna Azovstal evakuacija ukrajinskih borcev Profimedia
Iz jeklarne Azovstal so evakuirali 250 ukrajinskih borcev, ki so bili tam ujeti več kot dva meseca.

Po poročanju BBC je v ponedeljek zvečer Mariupolj zapustilo več kot deset avtobusov. Posnetke domnevne evakuacije ukrajinskih borcev so predvajale tudi ruske televizije. 53 huje ranjenih vojakov so prepeljali v mesto Novoazovsk, ki ga nadzorujejo proruski uporniki, 211 pa v mesto Olenivka, prav tako pod nadzorom proruskih upornikov in jih bodo pozneje v okviru izmenjave ujetnikov vrnili Ukrajini.

Moskva je v ponedeljek zvečer sporočila, da je bil dosežen dogovor o evakuaciji ranjenih ukrajinskih vojakov iz jeklarne, kasneje je evakuacijo potrdila tudi ukrajinska stran. Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je medtem povedala, da so bile izpolnjene vse dolžnosti za obrambo Mariupolja in da jeklarne ni bilo mogoče osvoboditi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Borci, ki so branili mesto, so Ukrajini priborili izjemno pomemben čas, da zbere rezerve, prerazporedi sile in prejme pomoč partnerjev," je zapisala na Facebooku in dodala, da bodo vojake zamenjali za ujete ruske vojake.

Vladimir Putin Svet Svet Ob teh besedah se Putinu smeji

Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski je v večernem nagovoru na družbenih omrežjih povedal, da so pri evakuaciji poleg ukrajinske vojske in pogajalcev sodelovali tudi predstavniki ZN in Rdečega križa. Je pa opozoril, da se lahko zgodi, da ukrajinski vojaki ne bodo takoj izpuščeni in da lahko pogajanja o tem trajajo nekaj časa.

Hkrati so ukrajinske oblasti naznanile, da se prizadevanja za evakuacijo preostalih borcev v tovarni nadaljujejo.

jeklarna Azovstal evakuacija ukrajinskih borcev | Avtor: Profimedia Profimedia

Mesto Mariupolj je bilo obkoljeno kmalu po začetku ruske invazije, ukrajinski branilci pa so se bili med obleganjem primorani skriti v jeklarno Azovstal, medtem ko so ruske enote postopoma prevzele nadzor nad mestom.

Rusija nikoli ni tvegala neposrednega napada na tovarno, a je blokirala vse dostopne točke, območje pa je bilo večkrat bombardirano. V zadnjih dneh je bilo z območja tovarne evakuiranih na stotine civilistov. Več dni so potekala tudi pogajanja o umiku vojakov, od katerih so bili nekateri hudo ranjeni, prav tako jim je primanjkovalo vode in hrane.

Vladimir Putin Svet Svet Tudi Švedi v Nato. Takšen je odziv Putina.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 13
 • Avatar Ferenc
  Ferenc 20:47 18.maj 2022.

  To je evakuacija po brezpogojni predaji....pa tako so se napihovali z bojem do zadnjega diha in da bodo zadnji naboj privarčevali zase...

 • Idioti 16:44 17.maj 2022.

  Še Hitler je bolj dostojanstveno sprejel Paullusov poraz pred Moskvo , kot tale belosvetska Ofarbana baraba in hohštapler zajetje svojih zločincev !

 • Idioti 16:28 17.maj 2022.

  Komu vi prodajate olupke ? Rusi so zajeli kar so zajeli , SSovce AZOVA in sedaj vi navajate pazi , UA Vladne fašiste , kaj se bo zgodilo z temi zverinami v človeški podbi . Ali nas mogoče imate za ...prikaži večza norce , da bi verjeli v kakršno koli resnico iz Ukrajinskih nacističnih gobcev , kaj se bo zgodilo z njenimi zverinami ? Hočete nas prepričati , da Zverinski odloča o vsemu ? Pa če že vi sami verjamete od vas napisanemu , potem naj vam bog pomagaj . PLAČALI BODO ZA TISTIH 80 ŽIVO ZAŽGANIH V ODESI .