Svet
9427 ogledov

Užaljena Kitajska po sestrelitvi odpustila - vremenarja

Balon Reševalni pas/Twitter
Po sestrelitvi kitajskega balona nad vzhodno obalo ZDA so Kitajci izrazili nezadovoljstvo, hkrati pa povlekli še nenavadno domačo potezo.

Po incidentu s kitajskim balonom je bil razrešen vodja državne meteorološke službe, so poročali kitajski mediji. Poznavalci potezo ocenjujejo kot poskus Pekinga, da vztraja pri stališču, da je bil balon, ki so ga v soboto nad svojim ozemljem sestrelile ZDA, civilno plovilo, poroča ameriška mreža CNN.

Zhuang Guotai je bil do petka vodja državne kitajske meteorološke uprave, vendar njegov odhod s položaja ni bil nepričakovan. Konec januarja je bil Zhuang izvoljen za vodjo političnega posvetovalnega odbora province Gansu, je na spletni strani poročal CNN.

Kitajski balon | Avtor: Profimedia Profimedia

Balon Video Svet Konec potrpljenja, ZDA sestrelile kitajski balon

Novico je kitajska državna tiskovna agencija Xinhua objavila po tistem, ko je visoki ameriški uradnik v četrtek izjavil, da sledijo kitajskemu nadzornemu balonu, ki leti nad celinskim delom ZDA.

Ameriška vlada je balon označila za manevrirni nadzorni balon, ki je namenjen vohunjenju za ameriško vojaško infrastrukturo, medtem ko Peking trdi, da gre za civilni balon za meteorološke raziskave, ki je nenamerno vstopil v ameriški zračni prostor.

Ameriško obrambno ministrstvo je v soboto sporočilo, da je njihovo letalo kitajski balon sestrelilo. Kot so pojasnili, so s tem odgovorili na "nesprejemljivo kršitev" ameriške suverenosti.

O še enem domnevno kitajskem balonu visoko na nebu poročajo tudi iz držav srednje Amerike.

Sestrelitev domnevnega kitajskega vohunskega balona je še povečala napetosti med Kitajsko in ZDA. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v petek po razkritju, da je domnevno vohunski balon nad ameriškim ozemljem kitajskega izvora, preložil napovedani obisk Pekinga.

Počili so ga šele, ko je preletel ZDA

Kitajska je sicer protestirala zaradi sestrelitve ter opozorila na "očitno pretiran odziv" ZDA. Ob tem so pekinške oblasti zagrozile, da si bodo v "podobni situaciji" pridržale pravico do enakega ukrepanja.

Ameriški predsednik Joe Biden je pohvalil pilote za uspešno izvedbo zahtevne operacije. Dejal je, da je v sredo ukazal sestreliti balon "čim prej", vendar je Pentagon želel počakati na "najvarnejši kraj za to", da bi se izognili poškodbam na tleh ob morebitnem padcu razbitin.

F-22 raptor | Avtor: Profimedia Profimedia

Balon je elitno letalo F-22 z eno raketo tipa zrak-zrak sestrelilo nad Atlantskim oceanom okoli šest navtičnih milj od obale zvezne države Južna Karolina. Pred tem so tam zaprli zračni prostor. Razbitine so se po izračunih razpršile po območju, širokem 11 kilometrov. Oblasti so nemudoma zaprle območje in bodo skušale s specialno ladijsko opremo poiskati čim več razbitin.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • Kmodri 23:12 06.februar 2023.

    Od kdaj imajo vremenski baloni krmiljenje s propereljem? Nedvomno je šlo za vohunski balon!

  • Kmodri 21:24 06.februar 2023.

    Kitajci vse bolj postajajo neonacisti vzhoda!

  • jezero 07:24 06.februar 2023.

    Američani imajo srečo, da je nek sprehajalec opazil na nebu ta balon, velik kot trije avtobusi! Kitajci si res dovolijo preveč.