Svet
19136 ogledov

Kolaps kriptoborz: V 24 urah izpuhtelo 170 milijard evrov

Bitcoin kriptovalute Profimedia
Na kriptotrgu se je zgodil dramatičen padec vrednosti najbolj prepoznavnih valut.

V zadnjih 24 urah je vrednost najbolj prepoznavnih kriptovalut strmoglavo padla. Največji valuti Bitcoin se je vrednost znižala za deset odstotkov. Ethereum, BNB, Solana, Cardano in XRP so občutili isti trend, padli so med sedmimi in enajstimi odstotki.

Bitcoin tako nizke vrednosti ni imel vse od lanskega poletja. Padel je na 38.000 dolarjev in se nato stabiliziral. Najvišjo vrednost je imel novembra pri skoraj 70.000 dolarjih, ko je bil trg v največjem razcvetu.

Druga največja valuta Ethereum je padla pod mejno vrednost 3.000 dolarjev. Še bolj so strmoglavili njegovi konkurenti BNB, Solana in Cardano, ti so v letu 2021 beležili izjemno rast. Zdaj pa vsi deležniki že peti teden zapored izgubljajo vrednost. S takšno izgubo kapitala se svet kriptovalut ni soočal od leta 2018.

Padec kriptotrga je sledil padcu borznih trgov po svetu, potem ko je tehnološki indeks Nasdaq prejel hude udarce zaradi napovedanih višjih obrestnih mer in strožjih nadzornih ukrepov ameriške centralne banke.

V ZDA so se za takšne korake v monetarni politiki odločili zaradi visoke inflacije, ta je samo v decembru znašala sedem odstotkov in je ena najbolj hudih v zadnjih desetletjih.

Voziček Slovenija Stanje v Sloveniji boljše kot v večini držav EU

"Glavni razlog za padec je strah na trgu po dvigu bančnih obrestnih mer. Ko se bo borzni trg malce umiril, pričakujem močno rast Bitcoina in celotnega kriptotrga," je za Forbes dejal analitik in borzni posrednik pri britanskem GlobalBlocku Marcus Sotiriou.

Na trgovanje s kriptovalutami vse bolj vplivajo politične odločitve največjih držav. V ZDA je centralna banka v četrtek izdala težko pričakovani digitalni dolar (CBDC) in v poročilu zapisala, da bi novost lahko "drastično spremenila" bančni sistem.  

Svetovni mediji so pred dnevi poročali o nameri Rusije, da bi sledila Kitajski v prepovedi poslovanja z Bitcoinom in ostalimi valutami, ker kriptotrg smatra kot grožnjo za finančno stabilnost države, dobrobit njenih prebivalcev in monetarno suverenost.

kriptovalute | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 14
  • dusan9 17:05 29.januar 2022.

    "Padec"..? Relativisticen pogled na crypto ampak mediji itaq redko presenecate. Primerjajte 10 let crypta in 10 let $ ali zlata. Bomo se govorili o "padcih vrednosti", morda omenili se inflacijo FIATa..? Napisite raje clanek o tem. Blockchain in Ledger (web ...prikaži več 3) sta prihodnost, ki se dogaja ZDAJ. TO je pomembno, kriptovalute so le prakticna sledica uporabljanja teh tehnologij. Nerazgledani po desetletju se vedno gledate vrednost BTCja, namesto da bi videli uporabnost napredka, ki ga predstavlja 😂

  • bojovi 19:58 23.januar 2022.

    Yes, upam da to propade, končno GPU prihajam.

  • rd2dmk2 17:42 21.januar 2022.

    pred leti so naivneži kupovali zlato in to tako da so kupovali neke listke na katerih je pisalo da so kupili zlato.. in potem so se našli mojstri ki so prodajali "nasvete" kako naj ljudje ne zapravljajo svojih prihrankov in ...prikaži večn so seveda zaračunavali svojo pamete in nasvete. in nasvet je bil, kar ne moreš prijet, ne kupi ali po domače če kupiš zlato kupi palico ne papirček. in minila so leta in ti mojstri so zamenjali ploščo in šli svetovat naj se kupi kripo valuta. in kako se prime ta "reč"?