Svet
14 ogledov

V 27 napadih več kot 100 mrtvih in 225 ranjenih

Napad v Iraku Reuters
V seriji napadov v 18 iraških mestih je bilo ubitih najmanj 107 ljudi, več kot 125 je ranjenih.

Odgovornosti za napade ni prevzel še nihče. Je pa skupina Islamska država Irak, ki je povezana z mednarodno teroristično mrežo Al Kajda, pred dnevi opozorila, da želi znova prevzeti ozemlje v državi.

Večina napadov je pretresla dele Bagdada in območja severno od iraške prestolnice. Eden najbolj krvavih napadov se je zgodil v mestu Tadži, kjer je odjeknilo več eksplozij. Po eksplozijah več ob cesti podstavljenih bomb so žrtvam priskočile na pomoč zdravstvene službe, nakar se je razstrelil še samomorilski napadalec. Umrlo je najmanj 42 ljudi, okoli 40 jih je bilo ranjenih.

Usklajena serija napadov

O napadih poročajo tudi iz drugih iraških mest. V eksploziji avtomobila bombe v bagdadski četrti Sadr City je umrlo 12 ljudi, 22 je bilo ranjenih. Nasilje pa je pretreslo še Kirkuk, Tuz Hurmatu, Dibis in Bakubo ter več drugih iraških mest.

O več žrtvah nasilja so iz Iraka poročali že v nedeljo, ko je bilo navkljub začetku svetega meseca ramadan ubitih 17 ljudi, več deset je bilo ranjenih.

"Česa so krivi ti ubogi ljudje?"

V Tadžiju, sunitski soseščini severno od Bagdada, kjer je na tržnici odjeknilo šest eksplozij. Ubitih je bilo najmanj 14 ljudi. "Česa so krivi ti ubogi ljudje?" je za BBC dejal tamkajšnji prebivalec Ali Hussein. "Delali so, da bi zaslužili za preživetje. To je revna tržnica. Ljudje so tukaj nakupovali, ko je odjeknila eksplozija. Zakaj se je to zgodilo?" se sprašuje.

Ko so na prizorišče napada prispeli policisti, je odjeknila še ena bomba, ki je ubila deset policistov.

V bagdadski četrti Sadr sta eksplodirala dva avtomobila bombi. Ubitih je bilo 16 ljudi, 73 je ranjenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.