Svet
15 ogledov

V Franciji prepovedali pokop romskega otroka

Šport: Umrl je legendarni košarkar, ljubljenec tivolske publike - Sveča Shutterstock
V Franciji mestne oblasti zavrnile izdati dovoljenje za pogreb umrlega romskega dojenčka. Obrazložitev: prednost imajo tisti, ki plačajo davke. Pogreb vendarle bo, v sosednjem mestu, javnost na nogah.

Župan Champlana, mesta južno od Pariza, Christian Leclerc, je na veliko zgražanje francoske pa tudi svetovne javnosti sprejel odločitev o prepovedi pokopa romskega dojenčka, ki je umrl za božič. Še bolj kot sama odločitev je dvignila prah njena utemeljitev, češ da imajo prednost tisti, ki plačajo davke. Na nogah so vsa francoska združenja za zaščito človekovih pravic, ki potezo župana Leclerca označujejo kot primer rasizma, ksenofobije in stigmatizacije.

Na odločitev se je med drugim odzval tudi župan sosednjega mesta Richard Trinquier; romski družini je mesto za pokop dojenčka ponudil v svojem mestu, kar je družina tudi sprejela. "Moje mnenje je, da ima v tej državi čisto vsak pravico do dostojnega pogreba," je pri tem poudaril Trinquier, sicer po poklicu zdravnik. Pogreb pokojnega dojenčka naj bi bil danes.

Vprašanje odnosa do Romov, predvsem tistih, ki so se v Francijo priselili iz vzhodne Evrope, je vroča politična tema v tej državi. Napetosti naraščajo predvsem ob rušenju romskih naselij in deportacijah ilegalnih romskih imigrantov v njihove matične države, predvsem Romunijo.

Francoski predsednik Francois Hollande se še ni opredelil o primeru prepovedi pokopa romskega otroka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.