Svet
20847 ogledov

V Istri rušijo vikende, prvi že padel

gradbena inšpekcija Hrvaška Facebook
Porušili so prvega, podobna usoda čaka še nekaj objektov.

Danes so na Štanjeri blizu Rovinja odstranili prvega od štirinajstih nelegalnih objektov v tem območju Hrvaške, ki so predvideni za rušenje.

Šlo je za hišico v lasti ženske iz Pakraca, ki sicer živi in dela v Italiji. Pri rušenju je bil prisoten njen odvetnik Dubravko Zeljko, ki je do zadnjega zatrjeval, da ima objekt že vse od leta 2017 vsa potrebna dovoljenja, poroča Glas Istre.

"Na območju Vodnjana, Bal, Ližnjana in Medulina smo okrepili inšpekcijske nadzore. Opravili smo več kot 100 nadzorov," je za Hino dejal državni inšpektor Andrija Mikulić.

Slednji je pojasnil, da so v nekaterih primerih odkrili ponarejeno dokumentacijo. Obenem je lokalne institucije pozval, da pospešijo postopke na tem problematičnem področju.

Od sredine leta 2019 so v Istri izdali za 1,4 milijona evrov kazni za kršitve v zvezi z nelegalnimi gradnjami, skupno so porušili 130 objektov.

V celotni Hrvaški so v istem obdobju izdali za več kot šest milijonov evrov kazni in podrli 935 objektov, je dodal Mikulić in razkril, da je v Istri trenutno na delu sedem ali osem gradbenih inšpektorjev.

Problematične predvsem tiste izven naselij

Majhna šarmantna vikend hišica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Župan Umaga Vili Bassanese je v odzivu na dogodke dejal, da je država s svojimi inšpekcijami dolgo zanemarjala ta problem. Izpostavil je predvsem črne gradnje izven urbanih naselij, ki stojijo na gozdnem in kmetijskem zemljišču.

"To je približno tako, kot bi nekdo postal gasilec, potem ko je bil dvajset let požigalec," je vladno ofenzivo na področju črnih gradenj komentiral Bassanese.

Komentarjev 4
  • Toma 19:48 08.marec 2023.

    Radi mene! Ne rinem preko Kupe!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:36 08.marec 2023.

    Se mi kar prav zdi! Se pa ve, da bodo na teh placih nekega dne stale kakšne bolj luksuzne hiše kot so te črne gradnje. V Sloveniji se pa čudežno da vse legalizirati.

  • čombe 16:30 08.marec 2023.

    Prav je tako.

Sorodne novice