Svet
16094 ogledov

V Italiji dvig cen hrane. Sto evrov več za kruh in testenine

Kruh v trgovini
Čeprav so številni izdelki v sosednji Italiji še vedno cenejši, občutijo inflacijo tudi njihove cene hrane.

V letu 2022 je sodeč po italijanski zvezi potrošnikov dala družina sto evrov več samo za testenine in kruh. Pri zvezi potrošnikov so namreč obdelali statistične podatke iz leta 2022, objavili so tudi deset izdelkov, ki so se najbolj podražili. 

"Italijanska družina je v letu 2022 v povprečju za hrano porabila 513 evrov več v primerjavi z letom 2021," ugotavljajo. Na lestvici povišanja cen je zmagal podatkovni sklop "kruh in kosmiči", kamor sodijo kruh, testenine, moka in riž. Za ta sklop je dala italijanska družina sto evrov več kot leto prej. Tu izstopata predvsem kruh in testenine. 

 Na drugem mestu je zelenjava, ki je v 2022 stala družino v povprečju 92 evrov več. Bronasta medalja pripada mesu in mesnim izdelkom, za katere so morali v povprečni družini odšteti 87 evrov več.

Kar 69 evrov več je dala družina za mleko, sir in jajca, za ribe in ribje izdelke 40 evrov, za sadje pa 36 evrov več. 

Trgovina Slovenija Hrvati množično nakupujejo v Sloveniji Trgovina, hrana, živila Slovenija Tako zelo so trgovci navili cene med prazniki! Takšen bo univerzalni plačilni nalog. (Foto: Boštjan Tacol) Elektrika Pod streho Naslednja položnica bo mnoge presenetila

Sledijo olja in maščobe (31 evrov), na osmem mestu so mineralne vode in brezalkoholne pijače (23 evrov) ter na devetem sladkor, marmelade in med (16 evrov). Deseterico zaključujejo ostala živila: omake, pripravljene jedi, otroška hrana, prehranska dopolnila, kava, čaj in kakav pa so se podražili za 9 evrov.

Med največjimi podražitvami neživilskih izdelkov v letu 2022 je v Italiji elektrika, mednarodni leti so na drugem mestu, tretji je zemeljski plin.

V Italiji se sicer izjemno višajo cene goriva, ponekod v Italiji je cena na avtocesti že narasla na 2,5 evra za liter bencina. 
 

Komentarjev 20
  • bobubob 19:06 08.januar 2023.

    Je za to kriva vojna? Kje pa, vojna je le primeren izgovor za logične posledice 24urnega delovnega časa bruseljske tiskarne evrov. Je za vojno kriv Rus? Nič bolj kot bruseljski hlapčevski kleptokrati. Včasih nosi hujskač še večji delež krivde. Seveda ...prikaži večda ne pred tuzemskimi sodišči. Pred onimi, kjer se sedaj zagovarja nedavno preminuli slovenski udbaš.

  • LukaMB 16:44 08.januar 2023.

    Bil je mir, noben jih ni pipnil, hoteli so in sedaj imajo! Pa naj sodelujejo še vedno z zelenim/bolanim Brusljom oziroma z nosilcem politike ZDA in VB.

  • Bojan Lavrencic 15:54 08.januar 2023.

    Vse to je pac cena za poslusnost gospodarju iz bele hise. Vojna ni poceni in oblastniki jo vedno placujejo iz nasih zepov. No nekaj pa gre tudi za honorar glumca Zelenskega