Svet
14 ogledov

V Izraelu bo vlado spet sestavljal Netanjahu

Benjamin Netanjahu glede dogovora med sprtima stranema dejal: "Doseči mirovni do Žurnal24 main
Izraelski predsednik Šimon Peres je v soboto zvečer pričakovano mandat za sestavo nove vlade poveril dosedanjemu premieru Benjaminu Netanjahuju.

Vidno ganjen je Benjamin Netanjahu ponovil, da želi sestaviti čim širšo in stabilno vlado narodne enotnosti. Uradne pogovore za oblikovanje vlade je začel danes, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šimon Peres je odločitev sporočil na skupni novinarski konferenci z Netanjahujem, potem ko je 82 od skupno 120 novoizvoljenih poslancev na volitvah 22. januarja podprlo imenovanje Netanjahuja. Peres je izrazil upanje, da bo nova vlada oblikovana kmalu, saj Izrael potrebuje politično in gospodarsko stabilnost, da lahko sprejema odločitve o številnih resnih in nujnih vprašanjih.

Netanjahu je kot prioriteto nove vlade izpostavil preprečitev Iranu, da bi dobil jedrsko orožje, kot tudi soočenje z drugimi grožnjami varnosti Izraela. Palestinskega predsednika Mahmuda Abasa pa je pozval k vrnitvi k pogajanjem.

Uradne pogovore za oblikovanje vlade je začel danes. Kot je poročala AFP, se je popoldne najprej sestal z Jairom Lapidom, vodjo sredinske sekularne stranke Ješ Atid, ki je na volitvah zasedla drugo mesto. Ta pred komaj devetimi meseci ustanovljena stranka je dobila 19 poslancev in naj bi imela v novi vladi pomembno mesto. Po navedbah medijev bi Lapid lahko postal zunanji minister ali minister za finance ali obrambo. Tega nekdanjega televizijskega novinarja naj bi zanimalo tudi ministrstvo za izobraževanje. Po pogovorih so iz Netanjahujeve stranke Likud sporočili, da so pogovori potekali v pozitivnem vzdušju.

Težko usklajevanje koalicije

Največ poslancev, 31, bo sicer imela v novem sklicu parlamenta Netanjahujeva lista, v kateri sta njegova nacionalistična stranka Likud in še bolj nacionalistična Izrael Bejtenu nekdanjega zunanjega ministra Avigdorja LibermanaNetanjahu z ekipo se je bo nato danes na pogovorih o novi vladi sestal še z vodjo ultra desničarske stranke Habajt Hajehudi Naftalijem Benetom, ki je dobila 12 sedežev, nato pa tudi s predstavniki ultra ortodoksne stranke Šas, ki je prejela 11 sedežev.

šimon peres izrael | Avtor: Reuters Reuters
Pogovore bo nadaljeval v ponedeljek, ko se bo sestal s predstavniki ultra ortodoksne stranke Združenje judaizem tore, ki je dobila sedem poslanskih mest. Sestal se bo tudi s sredinskima strankama - Kadimo, ki ima sedaj 28 poslancev, v novem parlamentu pa jih bo imela samo dva ter s stranko Hatnua bivše zunanje ministrice Cipi Livni, ki je dobila šest sedežev.

Netanjahu bi sicer lahko imel težave s vključitvijo omenjenih ultra ortodoksnih strank v vlado skupaj z Lapidovo stranko, ki se zavzema za večje število ultra ortodoksnih Judov v vojski, čemur pa omenjeni stranki odločno nasprotujeta. Glede mirovnega procesa s Palestinci pa bo moral Netanjahu najti skupen jezik med stranko Habajt Hajehudi, ki podpira gradnjo judovskih naselbin na palestinskih ozemelj, in Ješ Atid, ki podpira oblikovanje palestinske države.

Mandatar mora vlado v parlamentu predstaviti v 28 dneh, če mu to ne uspe, pa lahko dobi še dodatnih 14 dni časa. Če mu to tudi takrat ne bi uspelo, pa lahko predsednik države imenuje novega mandatarja, še navaja AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.