Svet
7 ogledov

V Liecthensteinu raje ne opravljajte splava

Na kliniki naj bi splav opravilo več tisoč žensk. Žurnal24 main
Volivci male kneževine Liechtenstein so na današnjem referendumu ostali neomajni v prepoved splava.

52,3 odstotka od 11.510 sodelujočih volivcev te katoliške državice med Švico in Avstrijo se je izreklo proti legalizaciji splava, potem ko je predlagani zakon predvideval, da bi bilo mogoče splav opraviti v prvih 12 tednih nosečnosti ali pa če bi bilo jasno, da se bo otrok rodil težko prizadet.

Sedaj veljavni zakon, ki ga bodo izvrševali še naprej, za ženske, ki opravijo splav, predvideva leto dni zaporne kazni, četudi ga opravijo v tujini. Prepoved splava ne velja le za deklice pod 14 letom starosti in ženske, ki so zaradi nosečnosti zdravstveno hudo ogrožene. Zdravnikom v primeru opravljanja splava grozi triletna kazen.

Zavrnitev predlaganega zakona je ves čas pričakoval tudi liechtensteinski de facto voditelj princ Alois, ki je pred glasovanjem napovedal, da bo v nasprotnem primeru na novi zakon dal veto. Zagovorniki splav naj bi kmalu predlagali nov kompromisni zakon, ki naj ne bi več kriminaliziral opravljanja splava v tujini.

Kneževina Liechtenstein meri po površini vsega 160 kvadratnih kilometrov, v njej pa živi okoli 35.000 ljudi. Na račun ekonomske politike zelo nizkih davkov, ki vabi tuja podjetja, ima deželica z več kot 100.000 evrov enega najvišjih BDP-jev na prebivalstva na svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.