Svet
554 ogledov

V Minsku potrdili prihod ruskih vojakov

Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko Epa
V Minsku so potrdili, da je Rusija začela nameščati svoje vojake in opremo na beloruskih tleh.

V Belorusiji pričakujejo do 9000 ruskih vojakov, 170 tankov, 200 bojnih oklepnih vozil in topništvo, je povedal vodja oddelka za mednarodno vojaško sodelovanje beloruskega obrambnega ministrstva Valerij Revenko.

"Kontingent, ki bo prispel v Republiko Belorusijo, bo imel do 9000 pripadnikov vojaškega osebja, okoli 170 tankov, do 200 bojnih oklepnih vozil ter do sto topov in minometov kalibra nad 100 mm," je na Twitterju sporočil Revenko. Kot je ob tem še dejal, je te informacije posredoval vojaškim atašejem več držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Njegove izjave so sledile po tistem, ko sta ruski predsednik Vladimir Putin in beloruski voditelj Aleksander Lukašenko prejšnji teden napovedala oblikovanje skupne vojaške skupine. Prvi ruski vojaki so po navedbah oblasti v Minsku v Belorusijo prispeli že v soboto, njihov prevoz pa naj bi trajal še nekaj dni.

Namestitev regionalne vojaške skupine z namenom obrambe rusko-beloruske unije je danes potrdil tudi beloruski obrambni minister Viktor Hrenin. "Regionalna skupina beloruskih in ruskih sil je začela namestitev in izpolnjevanje svojih nalog za oboroženo obrambo unije," je dejal za belorusko tiskovno agencijo Belta.

Vojaška skupina se bo sposobna braniti v primeru napada Zahoda, je povedal sekretar beloruskega sveta za nacionalno varnost Aleksander Volfovič. Obenem je poudaril, da se Belorusija ne pripravlja na vojno in da skupne vojaške vaje izvajajo kot odgovor na vojaške vaje v sosednjih državah, ki so članice Nata, poroča dpa.

Minsk trdi, da so skupne sile z Rusijo izključno obrambne narave in da je njihov namen varovanje meje. A Belorusija hkrati Ukrajino, ki se že skoraj osem mesecev sooča z rusko agresijo, obtožuje, da pripravlja ofenzivo na belorusko ozemlje.

Belorusija, tesna zaveznica Rusije, je Moskvi ob začetku njene agresije na Ukrajino omogočila, da so ruske sile z njenega ozemlja izvajale ofenzivo, vendar pa beloruska vojska doslej ni sodelovala v spopadih na ukrajinskem ozemlju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Jernej65 18:27 18.oktober 2022.

    Dva največja evropska diktatorja, morilca, zatiralca svojega naroda, samovšečneža, egoista, skorumpiranca, nacista, sta naredila selfi.

  • Jernej65 17:36 18.oktober 2022.

    Počasi bodo splavali na površje tisti, ki podpirajo blazneža. Belorusija, Iran........... in nato je tema za Putina.

  • Kmodri 17:21 18.oktober 2022.

    Oba bosta končala pred Mednarodnim kazenskim sodiščem! Če ju ne bodo lastni odstranili!