Svet
70 ogledov

V Nemčiji na uro najmanj 8,50 evra

Angela Merkel EPA
Koalicijska pogodba, ki so jo konec novembra dorekli nemška krščanska unija (CDU/CSU) in socialdemokrati (SPD), na 185 straneh določa program nove vlade nemške kanclerke Angele Merkel.

Med ključnimi točkami koalicijske pogodbe je več kompromisov, ki jih je krščanska unija (CDU/CSU) sklenila s SPD, vključno z uvedbo zakonsko določene minimalne urne plačne postavke. Uvedli jo bodo že z letom 2015, a z dvoletnim prehodnim obdobjem, znašala pa bo 8,50 evra. To je bila osrednja zahteva SPD in v uniji so nanjo preprosto morali pristati.

Koalicijska pogodba pravi, da novih davčnih obremenitev ne bo in da se bo Nemčija z letom 2015 prenehala zadolževati. Obenem sta se unija in SPD zedinili glede finančnega okvira za dodatne izdatke in investicije do leta 2017, ki naj bi znašali 23 milijard evrov. Gre predvsem za investicije v infrastrukturo, šolstvo in raziskave ter za olajšave za zvezne dežele in občine.

V pokoj pri 63 letih

Kompromis, ki sta ga strani sklenili glede pokojnin, predvideva, da bodo Nemci v prihodnje s 63 leti starosti in 45 leti delovne dobe upravičeni do polne pokojnine. Obenem se bo izboljšal položaj mater, ki so otroke rodile pred letom 1992. Za prvo si je prizadevala SPD, za drugo pa CDU. Leta 2017 naj bi uvedli tako imenovano solidarnostno oziroma minimalno pokojnino za vse, ki bi znašala 850 evrov.

Glede dvojnega državljanstva je SPD dobila večji del tega, kar je zahtevala – v Nemčiji rojenim otrokom tujih državljanov se ne bo treba več do 23. rojstnega dneva odločiti za eno od državljanstev.

Do leta 2030 večina obnovljivih virov energije

Poleg tega se glede na dogovor med strankami očitno obeta uvedba avtocestnih cestnin za tujce, a načrte glede tega tega stranke ocenjujejo različno. Medtem ko CSU meni, da je pri zahtevah dosegla svoje, v CDU in SPD opozarjajo, da bo vlada vprašanje cestnin proučila, uvedla pa jih bo le, če bodo te obremenile le tujce in bodo obenem skladne s pravili EU.

Tako imenovani energetski preobrat pa se bo nadaljeval. K popolni odpovedi jedrski energiji do leta 2022 se je zavezala že odhajajoča vlada, koalicijska pogodba pa vsebuje cilj, da Nemčija do leta 2030 doseže od 55- do 60-odstoten delež obnovljivih virov energije. Unija je pred tem govorila o 50 ali 55, SPD pa o 75 odstotkih.

Komentarjev 9
  • marko 15:32 05.januar 2014.

    danes imamo tudi mi v slo enako minimalno plačo 8.50 namreč toliko stane delodajalca za minimum.mi smo dražji kot nemci samo v bruto

  • privat 07:57 16.december 2013.

    sej naši iso sploh sposobni ,da razmišljajo...oni samo razmišljajo kako vzeti državljanom in ne kaj bodo stem naredili!! To je vse kot prašičja farma,...čim več pojesti,pa tudi drug drugega!

  • privat 07:54 16.december 2013.

    kaj je s tabo mirko?? Kak trg določa minimalno plačo?? Kdo pa določa kakšen bo trg??Kdo pa določa tistim ,ki določajo kakšen bo trg??Vidim da si zelo mlad v pameti...Vse je politika in politiki jemlejo sebi največji kos torte ...prikaži več in kaj ostane dobi minimalna plača! To je realnost!