Svet
6 ogledov

V Španiji na boljšem le upokojenci

protest Španija Reuters
Novi varčevalni ukrepi, vendar zaščita za upokojence. Španija sprejela varčevalni proračun za leto 2013, za katerega upajo, da bo zacelil rane gospodarstva.

V vladi so prepričani, da je to proračun, s pomočjo katerega bodo izplavali iz krize. Proračun med drugim predvideva 12-odstotno krčenje sredstev za ministrstva, zamrznitev plač v javnem sektorju (to bo že tretje leto zapored), povišanje pokojnin (denar bodo počrpali iz rezerv), nova 20-odstotna obdavčitev zadetkov na lotu, ki presegajo 2.500 evrov.

Poleg pokojnin se bodo povišale še šolnine. Po besedah vlade so se bolj kot na dvigovanje davkov osredotočil na klestenje stroškov. Sprejeli so tudi 43 novih zakonov, ki naj bi preoblikovali gospodarsko stanje v prihodnjih šestih mesecih. 

Kljub novim varčevalnim ukrepom v zraku še naprej visi pričakovanje, da bo Španija zaprosila za finančno pomoč.

Recesija se še poglablja

Ob tem je španska centralna banka v mesečnem poročilu v sredo opozorila, da se recesija v Španiji še poglablja. Dostopni podatki po mnenju centralne banke kažejo, da gospodarska aktivnost v tretjem četrtletju znatno upada, finančni pritiski pa ne popuščajo.

V drugem četrtletju je španski bruto domači proizvod (BDP) upadel za 0,4 odstotka, medtem ko je v dveh predhodnih četrtletjih upadel za 0,3 odstotka. Stopnja brezposelnosti se je v Španiji dvignila na 24,6 odstotka.

Skrbi, povezane s finančnim stanjem Španije, so sredi tedna znova stopile v ospredje tudi na evropskih borzah. Donos do dospelosti španskih 10-letnih obveznic se je na sekundarnem trgu močno zvišal in presegel mejo šestih odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.