Svet
1565 ogledov

V Srbiji vse več ljudi za smrtno kazen

Smrtna kazen Prfimedia
Drastično povečanje državljanov, ki menijo, da bi bilo potrebno v pravni sistem uvesti smrtno kazen, opozarja namestnik ombundsmana Miloš Janković.

"Še lansko leto je bilo za uvedbo smrtne kazni nekaj več kot polovica vprašanih, danes je takšnih že več kot dve tretjini," ob 10. oktobru, svetovnem in evropskem dnevu boja proti smrtni kazni, izpostavlja Miloš Janković. Spomnil je, da je bila smrtna kazen v Srbiji nazadnje izvedena 14. februarja leta 1992, končno ukinjena pa leta 2002.

Namestnik srbskega ombudsmana je prepričan, da smrtna kazen v Srbiji nikoli ne bo ponovno uvedena, kljub temu pa je nad visokim odstotkom njenih zagovornikov zaskrbljen.

"Ob dnevu boja proti smrtni kazni države, organizacije in ljudje širom sveta potrjujejo svojo opredelitev za ukinitev smrtne kazni tudi v tistih državah, kjer še obstaja oziroma opredelitev, da se ne bi nikoli več vrnila," je izpostavil Janković  in dodal, da je smrtna kazen sporna tako iz moralnih kot tudi iz pravnih razlogov.

Poudaril je, da je vprašljiva pravica države, da lahko odredi, ali bo nekdo živel ali umrl ter dodal, da se je v državah, kjer je smrtna kazen uzakonjena, nemalokrat izkazalo, da so oblasti pokopale nedolžnega obsojenca.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • cogocogo 20:11 11.oktober 2017.

    tako je ,v prvi vladi ki je pisala novo zakonodajo so si bodoci kriminalci in zlocinci priredili zakone da se jim ne more nic zgoditi ,,ali je bavcarjeva kazen res kazen ,,za skodo ki jo je izprijenec zavestno zakrivil iz ...prikaži večkrivil iz pohlepa in pokvarjenosti je samo smrtna kazen dovolj dobra ,,in takih bavcarjev je v slovenistanu ze zelooooo veliko

  • LukaMB 16:02 11.oktober 2017.

    Tudi pri nas bi to bilo vredu za tiste, ki ukradejo več kot 100.000 eur skozi pranje denarja ali korupcijo in politično-bančni lobi preko vez. Pa da vidimo koliko več revežev bi bilo naenkrat v Sloveniji. Vsi bi bili presenečeni ...prikaži več kako revni smo v resnici. Če me razumete. Pa 100% podpiram smrtno kazen za tiste, ki namerno ali iz malomarnosti ubijejo več oseb. Oko za oko.

  • Pepe007 15:23 10.oktober 2017.

    V pravu se kot pri vsaki človeški aktivnosti dogajajo napake. Smrtna kazen je preveč dokončna reč, da bi se z njo igrali. Slej ko prej bo pokopan nedolžen. Prej kot kak kriv.