Svet
338 ogledov

V Srbiji zadeve uhajajo izpod nadzora, novih 359 okužb

Srbija koronavirus Profimedia
V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili še 359 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še šest bolnikov s covidom-19, kažejo podatki srbskega ministrstva za zdravje. Kar 80 odstotkov novih okužb so potrdili v Beogradu.

V Srbiji, kjer se od parlamentarnih volitev 21. junija soočajo z opaznim porastom okužb, so danes zaradi naraščanja števila okužb znova zaostrili ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa v štirih mestih, ki so žarišča okužb - Vranju, Novem Pazarju, Kragujevcu in Tutinu.

V teh mestih je znova obvezno nošenje zaščitnih mask v javnem prevozu in vseh zaprtih prostorih, omejili so delovni čas lokalov in restavracij do 20. ure, zaprli bazene ter prepovedali športne in zabavne prireditve. Na javnih krajih, zaprtih in na prostem, se lahko zbere največ do pet ljudi, če ni mogoče zagotoviti razdalje dveh metrov. Vlada sicer lahko uvede še dodatne ukrepe, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Covid-19 covid-19 Svet Blizu nas: Megažarišče, o katerem nihče ne govori. Umirajo cele družine.

Bolnišnice prenapolnjene, primanjkuje zaščitne opreme

Razmere so še posebej kritične v Novem Pazarju in Tutinu, kjer so bolnišnice prenapolnjene, primanjkuje jim tudi zaščitne opreme. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je te navedbe zanikal kot laži, čeprav so v bolnišnico v Novem Pazarju poslali dodatne zdravnike. V sredo je predstavnik bolnišnice povedal, da tam zdravijo okoli 100 bolnikov s covidom-19.

Predsednik Vučić naj bi danes zvečer napovedal nove ukrepe za Beograd zaradi poslabšanja situacije z okužbami. Blic piše, da so dobili neuradno informacijo, da razmišljajo o ponovni uvedbi policijske ure v večernih urah, a da obstaja tudi verjetnost, da bodo popolnoma zaprli Beograd, kar bi pomenilo prepovedi vstopa in izstopa iz mesta.

V državi je zaradi covida-19 do danes umrlo skupno 287 bolnikov, potrdili pa so 15.195 primerov okužbe. V bolnišnicah je na ventilatorjih 81 bolnikov. V zadnjih 24 urah so na okužbo testirali 9013 oseb, skupno doslej 418.879, so še sporočili na ministrstvu za zdravje.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • MihaPu 11:24 03.julij 2020.

    Srbi so ovce, če verjamejo temu.