Svet
161 ogledov

Odpirajo se vrata za petnajst držav, ki jih EU smatra za varne

Evropska zastava Shutterstock
V sredo bo odpravljena omejitev za vstop v Evropsko unijo za petnajst tretjih držav.

Države, ki so uvrščene na seznam, so po mnenju članic EU epidemiološko varne. Seznam bodo osvežili vsaka dva tedna. Gre sicer za priporočilo, ki naj bi zagotovilo usklajeno ukrepanje, nujno za preprečitev ponovnega uvajanja nadzora znotraj schengna. To priporočilo ni pravno zavezujoče, končna odločitev o nadzoru na zunanjih mejah je v rokah posamezne države.

V skladu s sprejetim priporočilom naj bi članice unije v sredo začele odpravljati omejitve na zunanji meji za prebivalce Alžirije, Avstralije, Kanade, Gruzije, Japonske, Črne gore, Maroka, Nove Zelandije, Ruande, Srbije, Južne Koreje, Tajske, Tunizije in Urugvaja. Pod pogojem, da bo ukrepala vzajemno, je na seznamu tudi Kitajska.

Del dogovora je tudi, da se prebivalce žepnih državic Andore, Monaka, San Marina in Vatikana v tem primeru obravnava kot prebivalce EU.

Covid-19 covid-19 Svet Blizu nas: Megažarišče, o katerem nihče ne govori. Umirajo cele družine.

Drugačni kriteriji kot Slovenija

EU je odločitev sprejela ob upoštevanju epidemioloških razmer in omejevalnih ukrepov v teh državah, vključno z ukrepom ohranjanja fizične razdalje, ter drugih gospodarskih in socialnih vidikov. Ključna epidemiološka merila so bila, da mora biti število novih okužb na 100.000 prebivalcev v minulih 14 dneh blizu ali pod povprečjem EU na dan 15. junija, da mora biti trend novih primerov stabilen oziroma padati ter da mora biti ukrepanje na splošno ustrezno.

Povprečje EU je 16 okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh, medtem ko je Slovenija mejo postavila pri 10 okužbah na 100.000 prebivalcev v 14 dneh. Slovenija si bo s posebno izjavo pridržala pravico, da še naprej sama ureja svoje epidemiološke meje ter oblikuje rdeče, rumene in zelene sezname, je dopoldne dejal minister v odstopu Aleš Hojs. Na evropskem seznamu epidemiološko varnih tretjih držav sta tudi Srbija in Črna gora, ki sta na slovenskem rdečem oziroma rumenem seznamu.

Potovanja in covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Veljajo nekatere izjeme

V državah, za katere bodo omejitve veljale še naprej, so iz njih izvzeti državljani EU in njihovi družinski člani, rezidenti EU za daljši čas in njihovi družinski člani ter potniki s posebno funkcijo ali potrebo.

Omejitev nebistvenih potovanj iz tretjih držav v unijo zaradi pandemije novega koronavirusa so voditelji članic unije podprli sredi marca, sprva za 30 dni, nato je bil ukrep večkrat podaljšan.

Ukrep sedaj izvajajo vse članice EU razen Irske ter schengenske države Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica. Prav tako ga ne izvaja Združeno kraljestvo, so pa Britanci kljub brexitu v prehodnem obdobju še vedno obravnavani kot državljani EU, zato omejitve zanje ne veljajo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • MihaPu 21:57 01.julij 2020.

    Ali lahko že odprete vse in nehajte že s tem nategom tisočletja. Bolani umi so spravili celoten svet v bolanijo. Debili jim verjamejo, namesto da jih zapirajo vse po vrsti!

  • Žurnalček 10:46 01.julij 2020.

    Vsaka država EU ima pravico na svojo odločitev glede postavljanja drugih držav na rdeči seznam ! EU je izdala samo priporočilo !

  • mig29 09:09 01.julij 2020.

    evropska Soroš plačana banda izbrala pot kako narediti prostor za nove državljane Evrope ki čakajo v Bosni in Grčiji.

Sorodne novice