Svet
1170 ogledov

"Priprave na novo pandemijo je potrebno začeti zdaj!"

Koronavirus maska Profimedia
Resna opozorila strokovnjakov glede groženj javnozdravstvenim sistemom.

Zdravstvene agencije ameriške vlade so bile leta 2005 obsedene z boleznijo, ki se je širila po svetu - ptičjo gripo H5N1, ki je usmrtila več kot polovico okuženih. Šlo je za drugi pojav mednarodnega urgentnega stanja po pojavu SARS-a leta 2003, ki se je začel širiti iz južne Kitajske in okužil ljudi iz 20-tih držav, piše Wired. 

Ameriška vlada je bila tik pred tem, da objavi Nacionalno strategijo za pojav pandemije gripe. Epidemiolog Michael T. Osterholm, direktor Centra za raziskovanje infektivnih bolezni na univerzi v Minnesoti ni bil prepričan, da so prizadevanja ZDA in sveta dovolj resna. 

V članku za časopis Foreign Affairs je Osterholm izrazil prepričanje, da se države za primer pandemije gripe ne pripravljajo dovolj resno. Napovedal je, da bi pandemija gripe zaprla meje držav, povzročila pomanjkanje osnovnih dobrin, zamajala industrijo, zaprla šole, restavracije, kino dvorane. Poudaril je, da bo "nekega dne, ko se bo pandemija zgodila, komisija, podobna tisti, ki je preiskovala napade 9/11, pod drobnogled postavila, kako dobro so bile države, javnozdravstveni sistemi in ostale družbe pripravljene na katastrofo, na katero so bili opozorjeni". Vprašal se je, kakšna bo ugotovitev. 

Pandemija možna v vsakem hipu 

Po 15-tih letih se je Osterholmovo prevdidevanje izkazalo za neverjetno natančno, pri čemer strokovnjaki izpostavljajo možnost, da se nova pandemija lahko zgodi v vsakem trenutku. Robert Redfield, direktor ameriškega Centra za nadzor in prevetivo pred boleznimi, je to priznal na sestanku v Kongresu na začetku junija. "Če mislite, da nismo bili pripravljeni na to, počakajte, da se pojavi globalna nevarnost naši zdravstveni varnosti." 

Oglasil se je tudi imunolog Osterholm, ki se je naslonil na svoje 15 let staro predvidevanje in izpostavil, da je s pripravami na boj zoper novo nevarnost potrebno začeti takoj. 

"Potrebno je zbrati vse možne podatke o tej pandemiji in se pri analizi vprašati, kaj lahko storimo, da se kaj takšnega ne bi ponovilo, natanko tako, kot se Nacionali odbor za varnost prometa vpraša, ko analizira črno skrinjico letala po strmoglavljenju. Del posla mora biti opravljen še v času pandemije," je izpostavil Osterholm. 

Wired pri tem spomni na Komisijo 9/11, ki jo je imenoval predsednik George W. Bush po napadih leta 2011. Ta je dve leti zbirala in analizirala podatke, nato pa objavila izčrpno poročilo, ki med drugim navaja, da je vlada izpustila nekaj resnih opozoril glede terorističnih groženj. 

V ZDA so vse glasnejši predlogi iz vrst znanstvenikov, kongrestnikov, nekdanjih vodij zdravstvenih agencij in članov nekdanjih preiskovalnih komisij, da bi imenovali preiskovalno komisijo tudi za primer covida-19. 

koronavirus | Avtor: Epa Epa
Covid-19 Pošteno? Zdravje Vrtoglava cena za zdravilo, ki pomaga pri covidu-19

Agencija, ki prognozira bolezni? 

Očitna potreba za večjo pripravljenost pred še eno pandemsko katastrofo vključuje tudi ustvarjanje večjih zalog zdravil in zaščitne opreme. Prejšnji teden so pri ameriškem Centru za zdravstveno varnost Univerze Johns Hopkins, ki so septembra lani objavili poročilo, v katerem so predvideli pojav pandemije, so že predlagali ustanovitev agencije, ki bi prognozirala bolezni po vzoru federalne ustanove po vzoru federalne ustanove, ki opozarja Američane na katastrofalne vremenske pojave. 

Poudarili so, da ameriška vlada ob pojavu vremenskih katastrof nikoli ne ravna tako kot je ravnala v primeru epidemije. Predlagali so program, vreden 1,5 milijard dolarjev, ki bi zagotovil ustrezna zdravila, cepiva, opremo in diagnostične teste. Na ta način bi se, dodajajo, dokazali, koliko nas je naučil covid-19. 

Pandemija bi morala biti vedno na listi prioritet

Osterholm bo prihodnji mesec ponovno objavil članek v časopisu Foreign Affairs. Šlo bo za analizo ameriškega odgovora na pandemijo covida-19, za katerega je že večkrat menil, da so tako vlada kot poslovni in javnozdravstveni voditelji naredili več napak. Izpostavil je, da je potrebno zagotoviti, da politični in zdravstveni voditelji nikoli več ne dopustijo, da bi pandemija izpadla iz njihove liste prioritet. 

V ZDA se je doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom okužilo že 2,56 milijona ljudi, zaradi covida-19 jih je umrlo več kot 126.000 ljudi. Teksas in Florida sta se povzpela na tretje in četrto mesto po številu okuženih. V New Yorku in New Jerseyu, ki sta na vrhu seznama, se medtem razmere še naprej izboljšujejo.

test epruvete Razlog za skrb? Zdravje Francozi odkrili nov virus

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Covid_1984 19:28 30.junij 2020.

    bedaki so napovedovali milijone mrtvih, politiki so se ustrašili, uničili smo gospodarstvo in povzročili ogromno trpljenja. upam, da bomo v prihodnje bolj pametni in kvečjemu pometali vse te znanstveničke na cesto