Zdravje
7137 ogledov

Vrtoglava cena za zdravilo, ki pomaga pri covidu-19

Covid-19 Epa
Ameriški biofarmacevt določil ceno.

Ameriško biofarmacevtsko podjetje Gilead Sciences je ceno za petdnevno zdravljenje z remdesivirjem, ki pomaga bolnikom s covidom-19, določilo na 2340 dolarjev (2081 evrov) na bolnika. 

Cena 2340 dolarjev je določena za vlado ZDA, cena za zasebne zavarovalnice pa bo okoli tretjino višja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vsako polno zdravljenje bo vključevalo šest stekleničk, vsaka pa je ocenjena na 390 dolarjev za vladni nakup, so danes sporočili iz podjetja. Za zasebnike bo steklenička stala 520 dolarjev.

Podjetje je v odprtem pismu še zapisalo, da so prepričani, da bo zdravilo glede na postavljeno ceno in z ameriškimi vladnimi programi na voljo za vse bolnike.

Scenarij tudi za revnejše države

Za revnejše države pa bo na voljo generična različica zdravila, so dodali pri Gilead Sciences. "V državah v razvoju, kjer so zdravstvena oskrba, infrastruktura in gospodarstva tako drugačna, smo sklenili dogovor s proizvajalci generičnih zdravil, da zagotovijo zdravljenje po precej bolj ugodni ceni," so zapisali.

Remdesivir, ki se ga primarno uporablja proti eboli, se je v nekaj študijah izkazal za učinkovitega pri zdravljenju covida-19, saj zmanjša bolnišnično zdravljenje. Zdravilo z imenom Veklury je razvilo podjetje Gilead Sciences in se ga uporablja intravenozno.

Jelko Kacin Omejitev druženja Slovenija To so najnovejši ukrepi, ki jih je zaradi covida-19 sprejela vlada Bojana Beović Covid-19 Slovenija Beovićeva bi za slovenske turiste zaprla hrvaško mejo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • ode 17:06 30.junij 2020.

    Pomaga, ne pa zdravi. Za to je dober tudi dobri domači lipov, kamilični ali šipkov čaj ali tisti iz vrečke.

  • Ender3 17:46 29.junij 2020.

    Zdravilo je za covid19 nespecifično, dvig cen je špekulativne narave.

  • mph 17:36 29.junij 2020.

    Ameriški kapitalizem je ves o roparskem pohlepu, nima veze s poštenjem.