Zdravje
12570 ogledov

Francozi odkrili nov virus

test epruvete Shutterstock
Ob testih za novi koronavirus so na obrobju Pariza odkrili nov virus.

Francoski znanstveniki so s tehniko, s katro odkrivajo novi koronavirus odkrili nov virus, ki so ga poimenovali "cristoli virus", po pariškem predmestju Créteilu, kjer so ga identificirali. Odkrili so ga pri 58-letni ženski, ki je umrla zaradi encefalitisa. 

Strokovnjaki poudarjajo, da je prezgodaj za zaključke, za kaj pri pokojni ženski je v resnici odgovoren novi virus, saj je imela še nekaj pridruženih bolezni. Vodja medicinske biologije v bolnišnici Henri-Mondor v Créteilu je povedal, da je bil imunski sistem 58-letne ženske načet že pred pojavom encefalitisa pri njej. 

"Za zdaj smo novi virus odkrili le v tem primeru. Če jih bo v prihodnje več, bomo imeli tudi bolj jasne odgovore na vprašanja, kakšna je klinična slika, povezana s tem virusom," je povedal omenjeni zdravnik. Pojasnil je le, da je novi virus iz soja orthobunyavirusov, ki jih prenašajo komarji. 

S koronavirusom ima malo skupnega 

Novi virus so odkrili z metagenomiko, tehniko, s katero so kitajski znanstveniki odkrili novi koronavirus. Razen metode odkrivanja, naj bi imel novi virus malo skupnega z novim koronavirusom, razlogom aktualne pandemije. "Ta virus je popolnoma drugačen, kako ga je pacientka dobila pa niti ne vemo. Dokazov, da jo je pičil komar, seveda nimamo," so povedali v bolnišnici, kjer so 58-letnico zdravili. 

Odkritje še enega virusa - po novem koronavirusu - je pravzaprav znak naprednih metod odkrivanja slednjih, menijo francoski strokovnjaki in dodajajo, da bi v prihodnosti to lahko prineslo odkrivanje vedno novih. 

"Dejstvo, da imamo nove viruse, sam po sebi ni razlog za skrb, gre za zgodbo o krogu življenja," je odkritje komentiral šef virološkega oddelka bolnišnice Henri-Mondor v Créteilu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Morrijessa
    Morrijessa 00:54 30.junij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

  • Covid_1984 23:45 29.junij 2020.

    sem stopil znanstveničkom v glavo in mutiral, te bedake so prestitutke naredile preveč pomembne, za nagrado smo uničili gospodarstvo in ogromno škodo na zdravju ljudi.

  • SonnyBlack 20:47 29.junij 2020.

    buahaha😂zdaj si bo kuj vsaka drzava zmislila svoj virus...na podlagi katerih bojo pac imeli dolocene ukrepe...uradno zaradi zajezitve v sloveniji bomo imeli kaj...budaleid 2 mogoce fausioid20?