Svet
12325 ogledov

Novi primeri na Hrvaškem. To glede meje pravi notranji minister.

Covid-19, Hrvaška Epa Covid-19, Hrvaška
Natančno število novih primerov bo znano ob 14. uri, a na Hrvaškem že poročajo o vsaj 43 novih okužbah. Kako bo z mejo?

Včeraj so na Hrvaškem poročali o 34 novih primerih bolezni covid-19, s čimer je število trenutno okuženih z novim koronavirusom naraslo na 463. Enega pacienta so priklopili na respirator, v bolnišnici zdravijo 65 ljudi. V zadnjih 24-tih urah so testirali 730 oseb, natančni rezultati bodo znani ob 14. uri. 

Že zdaj pa hrvaški portali poročajo o najmanj 43 na novo okuženih, od tega jih je 19 iz Zagreba. 

Za Slovenijo, kot je znano, Hrvaška še vedno ostaja na seznamu varnih držav. Jelko Kacin je na tiskovni konferenci poudaril, da pristojna inštituta za javno zdravje sosednjih držav Slovenije in Hrvaške komunicirata na dnevni ravni. "Izziv je velik, skupen, povečano število okuženih na obeh straneh meje zahteva izmenjavo izkušenj in dobrih praks," je izpostavil. Povedal je tudi, da bo Hrvaška sledila zgledu Slovenije in zaprla nočne klube, diskoteke in odpovedala množične dogodke. 

Na Hrvaškem o tem dopoldne portali še niso poročali, Index.hr je objavil članek o tem, da Slovenci poročajo, da Hrvati zapirajo nočno dogajanje. Omenjeni portal dodaja, da bi odločitev hrvaške oblati utegnile sporočiti na tiskovni konferenci ob 14. uri. 

Odpiranje meja z BiH

Minister za notranje zadeve Davor Božinović je, kot je znano, že pred tem napovedal, da bo Hrvaška z današnjim dnem ukinila obvezno 14-dnevno samoizolacijo za ljudi, ki v državo pripotujejo iz Bosne in Hercegovine. "Verjetno bomo tudi kot članica Evropske unije liberalizirali do neke mere režim prehoda meje, ko gre za državljane Evropske unije in naše sosednje države," je rekel Božinović. 

Hrvaški minister je dodal, da naj bi Evropska unija šele objavila priporočila glede odpiranja svojih zunanjih meja, o čemer naj bi po njegovih besedah pogovori še potekali. 

Božinović je po poročanju portala Index.hr povedal, da bodo počakali, da se končajo pogovori v Bruslju, pri tem pa dodal, da bo liberalizacija pomenila "vstop v RH v skladu z epidemiološkimi ukrepi, vendar ne tudi obvezno samoizolacijo za tiste, ki prihajajo iz smeri BiH".

Kot še dodaja Index.hr, se uradna objava novih odločitev še čaka. 

Hrvaška plaža Koronavirus Svet O ukrepih zaradi covid-19 na Hrvaškem na telefonu Janša in Plenković

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Ani Bidar 12:46 30.junij 2020.

    Odstop naj bi bil menda neuradno povezan z varovanjem državne meje. Del SDS z Grimsom na čelu namreč zahteva, da se spremeni azilni zakon, ki ga je sprejela prva Janševa vlada. Namreč ravno ta zakon ZMZ-1 omogoča ilegalcem neomejen vstop ...prikaži več v Slovenijo. Dovolj je, da ilegalec izreče AZIL in je že upravičen do postopka in z vsakim azilantom ima država 1963€ škode, kot ves čas poudarja Grims. Poglejte si 2. in 35, člen zakona, ki je katastrofalno spisan in sprejet. Nasprotovali so mu celo levaki.

  • SVOBODA 11:23 30.junij 2020.

    Kako si upa virus še obstajati ko je pa sekta ukinili epidemijo ? Ziher je leva fašistična podtaknjenka