Svet
664 ogledov

V Veliki Britaniji nove zastrupitve z živčnim plinom

Charlie Rowley in Dawn Sturgess
1/6
Facebook
Angleški par je bil izpostavljen živčnemu plinu novičok, enako kot bivši ruski agent.

V vasi Amesbury, le nekaj več kot 10 kilometrov oddaljeni od Salisburyja, kjer je bil zastrupljen nekdanji ruski agent Sergei Skripal, so našli nezavestnega moškega in žensko. Sprva so domnevali, da je šlo za predoziranje z drogami, a se je pozneje izkazalo, da sta bila zastrupljena z istim živčnim plinom kot ruski agent. 

Zastrupitev v Amesburyju | Avtor: Profimedia Profimedia

Spregovorili zdravniki Zdravje Zdravniki: Kako je mogoče, da sta si tako hitro opomogla

Britanska policija je včeraj zvečer potrdila, da je bil britanski par, mediji pišejo, da gre za 44-letno Dawn Sturgess in 45-letnega Charlia Roweya, izpostavljen živčnemu strupu novičok. Oba sta v kritičnem stanju, po podatkih policije za zdaj ni zastrupljen nihče drug. Policija je sporočila tudi, da v njunem ozadju ni ničesar, zaradi česar bi sumili, da sta bila tarča napada.

Zastrupitev v Amesburyju | Avtor: Profimedia Profimedia

ZDA zavezniki napad Sirija letala letalo rakete Sirija Svet Moskva: Prestregli smo večino raket

Vodja britanske protiteroristične enote, ki vodi preiskavo, Neil Basou je dejal, da gre za isti živčni strup, kot je bil uporabljen pri Skripalu. "Ali gre tudi za isto serijo, bodo ugotovili znanstveniki," je povedal za britanske medije. Pojasnil je, da je prednostna naloga preiskovalcev, da ugotovijo, kako je par prišel v stik z živčnim strupom in poudaril, da ni velikega zdravstvenega tveganja za preostale prebivalce. Kljub temu je opozoril, naj ljudje ne pobirajo ničesar, za kar ne vedo, kaj to je. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2