Svet
20 ogledov

V Venezueli vroče na predvečer volitev

nicolas maduro venezuela Reuters
Venezuelci bodo danes volili naslednika karizmatičnega levičarskega voditelja Huga Chaveza, ki je minuli mesec podlegel raku. Volišča so že odprta, zaprla pa se bodo pol ure po polnoči po srednjeevropskem času.

Še preden so se volišča odprla, so ponekod pred njimi nastale vrste čakajočih, predvsem privržencev pokojnega predsednika. Volišča bodo odprta do 18. ure po lokalnem času (do 0.30 v ponedeljek po srednjeevropskem), poročajo tuje tiskovne agencije.

Stari nasprotniki v novi bitki

Za najvišji položaj v državi se bosta pomerila začasni predsednik Nicolas Maduro, ki ga je Hugo Chavez izbral za svojega naslednika, in tekmec pokojnega voditelja na zadnjih volitvah, kandidat desne sredine Henrique Capriles.

Chavez je na predsedniških volitvah 7. oktobra lani premagal Caprilesa s 55 odstotki glasov, vendar se je njegovo zdravstveno stanje sredi decembra poslabšalo, tako da nikoli ni uradno prisegel za tretji šestletni mandat. Chavez, ki je Venezuelo vodil 14 let, je umrl 5. marca v bolnišnici v Caracasu.

Prednost Madura se je zmanjšala

Kampanja pred predsedniškimi volitvami je trajala manj kot dva tedna. Medtem ko je Maduro poudarjal svoje vezi s Chavezom, se je Capriles zavzel za zedinjenje globoko razklane države in se izogibal preveč agresivnim kritikam pokojnega voditelja, katerega smrt je pretresla številne Venezuelce.

Maduro, nekdanji voznik avtobusa in sindikalni voditelj, ki se je povzpel do zunanjega ministra in podpredsednika države, velja za favorita, čeprav se je njegova prednost pred volitvami zmanjšala. Po javnomnenjskih raziskavah je njegova prednost padla na 9,7 odstotne točke s 14,4 takoj po Chavezovi smrti.

Okoli 18,9 milijona registriranih volivcev bo lahko glasove oddalo na skoraj 14.000 voliščih. V državi veljajo poostreni ukrepi, za varnost skrbi 125.000 pripadnikov varnostnih sil, oblasti pa so že v torek zaprle državne meje.

Uradna pritožba in internetni kanal

henrique capriles venezuela | Avtor: Reuters Reuters
Caprilesov tabor je podal uradno pritožbo, potem ko je Maduro na predvečer volitev obiskal Chavezovo grobnico, vse skupaj pa je posnela kar nacionalna televizija, poroča BBC.

Capriles je dejal, da njegov nasprotnik krši volilno zakonodajo. "Gre za brezsramno kršitev, nasprotni tabor se požvižga na vse zakonske norme glede volitev," je povedal kandidat opozicije.

Pozno v soboto je desno sredinski tabor nato tudi sam odprl internetni kanal, na katerem je nadaljeval kampanjo. "Spoštoval sem vsa pravila kampanje, toda ljudje na oblasti poznajo samo zlorabo moči," je dodal Capriles.

Komentarjev 1
  • mph 20:18 14.april 2013.

    Če zmaga Maduro, sigurno CIA ne bo stala križem rok.