Svet
16 ogledov

V ZDA še naprej vre

Streljanje na policiste, Dallas Profimedias
Po uboju dveh temnopoltih Američanov s strani policije in strelskem pohodu v Dallasu se razmere v ZDA ne umirjajo.

Razmere so se začele zaostrovati v torek, ko sta policista ubila temnopoltega prodajalca zgoščenk v Baton Rougu v Louisiani. Osumljenega sta podrla na tla, nato pa mu je policist prislonil pištolo na hrbet in večkrat sprožil. Dan zatem je policist v Minnesoti med prometno kontrolo ustrelil temnopoltega voznika. Posnetka obeh dogodkov sta se pojavila na spletu. 

Sledil je strelski napad, ki ga je med protesti proti nasilju v četrtek v Dallasu izvedel temnopolti Micah Johnson. Z ostrostrelsko puško je ubil pet policistov in jh več ranil, preden so ga razstrelili z bombo na robotu, ki so ga poslali proti njemu.

Policisti pod pritiskom 

Protesti proti policijskemu nasilju se po pokolu policistov niso končali. Položaj je nevaren, saj so policisti še bolj pod pritiskom in nervozni zaradi Dallasa ter zaradi številnih groženj in napadov, ki so jih deležni. V Houstonu so tako policisti usmrtili moškega, ki je grozil, da bo uporabil pištolo.

V Dallasu so zaradi anonimne grožnje posebej zavarovali dve policijski postaji celo z oklepnimi vozili in opravili preiskave, a se je izkazalo, da je šlo za lažno grožnjo. V državi Mississippi, v Chicagu in Wisconsinu so policisti dobili konkretne grožnje in ukrepali. Med drugim so aretirali žensko, ki je na Facebooku grozila, da bo ubila vsakega policista, ki jo bo skušal ustaviti, in moškega, ki je pozival k pokolu belih policistov in njihovih družin.

Na protestih prišlo do spopadov

Protesti so se nadaljevali po vsej državi. V Newyorškem Rochestru so aretirali 70 ljudi, ki se niso hoteli umakniti z ulice, v pretežno temnopolti Atlanti je protestiralo več tisoč ljudi, v Los Angelesu pa so se oglasili tudi slavni temnopolti Američani, kot so Jay Z, Beyonce in Serena Williams, ki so pozivali k mirnim demonstracijam.

Protestniki so v San Franciscu ovirali promet, v Denverju ljudje protestno sedijo na ulicah že od četrtka, pohodi so potekali tudi v West Palm Beachu, Fort Lauderdalu in Miamiju na Floridi, v New Yorku se je ponovno zbralo več kot tisoč ljudi in šlo po Manhattnu, protesti pa so potekali tudi v Pittsburghu, Philadelphii in tudi v Salt Lake Cityju v državi Utah.

V St. Paulu v Minnesoti, kjer je policist ustrelil temnopoltega voznika Philanda Castila, so protestniki prav tako blokirali ceste. Policistov odvetnik trdi, da je do strelov prišlo, ker je imel Castilo pištolo. Zaročenka ubitega, ki je bila v avtomobilu skupaj z njim in štiriletno hčerko, pa trdi, da je streljal brez razloga, potem ko mu je Castilo povedal, da ima pištolo in dovoljenje. Ubit naj bi bil, ko je segel v žep po dokumente.

Obama prej domov

Obama je skrajšal obisk Evrope in bo po obisku v Madridu domov odpotoval že danes, nato pa v kratkem obiskal Dallas. Na novinarski konferenci ob koncu vrha Nata, ki se ga je udeležil v Varšavi, je Obama zavrnil ugibanja o tem, da se ZDA vračajo v temno preteklost. "Amerika ni tako razdeljena, kot trdijo nekateri, čeprav je bil zadnji teden izjemno težaven. Ni nemirov in policija ne preganja mirnih protestnikov, ampak deluje profesionalno," je dejal.

Strelca v Dallasu je označil za prizadetega človeka, ki ne predstavlja vseh temnopoltih v ZDA, tako kot tudi beli morilec temnopoltih v cerkvi v Charlestonu ne predstavlja vseh belcev. Napovedal je, da bo v kratkem v Beli hiši sklical srečanje s policisti in temnopoltimi voditelji, da najdejo skupno rešitev.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 1
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 21:37 11.julij 2016.

    Kako? A se ne šteje, da so ZDA svobodna dežela? Saj vedno ponavljajo mantro "free country"!