Svet
11278 ogledov

V Združenem kraljestvu norija zaradi navala "super podgan"

Podgane Epa
Kot poroča britanski tabloid The Sun, se Združeno kraljestvo sooča z navalom tako imenovanih super podgan, ki so odporne tudi na klasične strupe.

Uporabnica TikToka, znana kot "Leyanneorr", je pred nekaj dnevi delila posnetek s svojimi sledilci in zbrala ogromno komentarjev. Posnela je namreč velikega glodavca, ki se je sprehajal po McDonald'sovem parkirišču v Toryglenu v južnem Glasgowu.

V kratkem posnetku se ženska čudi: "O moj bog, pravkar smo bili v McDonald'su v Toryglenu ..."

Nato je mogoče slišati moškega, ki se smeji izven zaslona, ženska mu pa zabrusi: "Ni smešno. Počakaj, da vidiš to."

Posnetek se nato osredotoči na podgano na parkirišču, ki v resnici ni nič kaj posebej velika ... The Sun Online je sicer že kontaktiral McDonald's za komentar.

@leyanneorr Mcdonalds carpark.. oh my lordd!! #fyp #fypシ #foryou #leyanneo #dailyvlog #mcdonalds #rats ♬ original sound - Leyanneorr

The Sun: Združeno kraljestvo so napadle super podgane

Strokovnjaki so naraščajočo populacijo glodavcev pripisali predvsem kalorični hitri hrani, ki konča v smeteh. Eksplozijo števila podgan so pripisali tudi njihovemu razmnoževanju vsepovsod, v stenah, kleteh in podstrešjih.

Strokovnjak za podgane Steve Balmain, profesor ekologije na Univerzi v Greenwichu, je dejal: "Z lahkoto si tukaj predstavljam 200 do 300 milijonov podgan."

Dodal je: "Podgane morajo ves čas grizljati, saj jim zobje neprestano rastejo, z grizenjem se zobje brusijo." Ob tem je dejal, da lahko podgane pregriznejo tudi kovino, večinoma mehke kovine, čeprav je sam videl sledi ugriza v jeklu, pa tudi v različnih tipih trde plastike iz katerih so razne cevi.

Blagajna Napoved WEF Svet Že do leta 2027: bliskovito bodo izginjala ta delovna mesta Socialna stiska Ukrepi za zaposlovanje Svet Pri sosedih tako zelo znižali minimalni mesečni dohodek za revne

Strokovnjaki menijo, da naraščajočo populacijo podgan spodbuja tudi povečana dostopnost hrane zaradi naraščajočih človeških odpadkov v kombinaciji s slabimi sanitarijami in higieno. Dogajajo se tudi primeri, ko podgana uniči plastično posodo v kuhinji gospodinjstva, da pride do hrane v notranjosti posode.

Strokovnjak za zatiranje škodljivcev Ian Helands je dejal: "So zelo zvite živali, ki postajajo vse drznejše. Če želijo priti v naš dom, jim bo to uspelo."

"Podgan je več kot kdaj koli prej in prevzemajo oblast. Videl sem nekatere v velikosti mačk."

Največja doslej ujeta podgana v Združenem kraljestvu je bila dolga 21 centimetrov, velika je bila kot majhen pes. Leta 2018 jo je ujel lovec na škodljivce iz Bournemoutha.

Podgane in miši odporne na strupe

Ne le, da v Združenem kraljestvu narašča število podgan, strokovnjaki pravijo, da postajajo imune na strupe. Ker prenašajo bolezni, so nevarne tudi za zdravje ljudi. Tabloid poroča, da ima 78 odstotkov podgan in 95 odstotkov hišnih miši zdaj takšne gene, da jih strupi, ki povzročajo notranje krvavitve, ne ubijejo več.

Poročila o glodavcih, imunih na strupe, so se prvič pojavila v južni Angliji v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, v zadnjih letih se je problem poslabšal. Strokovnjaki so opozorili na neučinkovitost repelentov, kupljenih v trgovini.

Britansko združenje za zatiranje škodljivcev je zapisalo: "Težava je v tem, da bodo ljudje, ki poskušajo sami rešiti težave, težavo še poslabšali."

"Glodavci so postali odporni in v nekaterih primerih imuni na standardne strupe do te mere, da se dejansko hranijo s strupenimi peleti, kar pomeni, da se njihova velikost in moč povečujeta."

Komentarjev 3
  • Avatar NickMason
    NickMason 15:20 03.maj 2023.

    Insekti so že od letos dovoljeni v prehrani,pa bodo super znanstveniki pogruntal ,da se da še to jesti ,saj ljudje vse mirno sprejemajo.

  • Avatar Mark035
    Mark035 07:08 03.maj 2023.

    V Buckinghamski palači so tudi precej velike podgane, ampak te podgane bodo sedaj dobile kronico na glavo.

  • Friderik1950 09:23 02.maj 2023.

    Potrebno jih je medijsko prepričati, da so podgane delikatesa, ker danes ljudje požrejo vse. Sicer pa so še tržne niše v pasjih in mačjih konzervah, pa še kje.