Svet
17525 ogledov

Že do leta 2027: bliskovito bodo izginjala ta delovna mesta

Blagajna
WEF: V petih letih bo izginilo več milijonov delovnih mest

V prihodnjih petih letih bo po vsem svetu izginilo 14 milijonov delovnih mest, so izračunali pri Svetovnem gospodarskem forumu (WEF). Do znatnih sprememb bo prišlo pri četrtini vseh delovnih mest po svetu. Največje spremembe je pričakovati v medijih in zabavni industriji, najmanjše pa v hotelirstvu in gostinstvu.

Skupaj bo na podlagi ankete, v kateri je sodelovalo več kot 800 podjetij s skupaj 11,3 milijona zaposlenimi, do leta 2027 ustvarjenih 69 milijonov delovnih mest, vendar jih bo 83 milijonov izginilo.

To pomeni neto zmanjšanje števila delovnih mest za 14 milijonov oz. dva odstotka vseh trenutno zaposlenih, piše v danes objavljenem poročilu WEF.

Zeleni prehod in lokalizacija dobavnih verig

"Vlade in podjetja morajo podpreti spremembe v smeri delovnih mest prihodnosti z vlaganji v izobraževanje, preusposabljanje in sisteme socialnih podpor," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala izvršna direktorica WEF Saadia Zahidi. Ljudje bi morali biti v središču prihodnosti dela.

Ustvarjanje novih delovnih mest bosta spodbujali predvsem zeleni prehod in lokalizacija dobavnih verig. Možnost novih delovnih mest vidi WEF predvsem na področju tehnologije in digitalizacije.

Socialna stiska Ukrepi za zaposlovanje Svet Pri sosedih tako zelo znižali minimalni mesečni dohodek za revne Delavec Svet Svet Avstrija: Veliko pomanjkanje delavcev

Število delovnih mest za strokovnjake za analizo podatkov, umetno inteligenco in kibernetsko varnost se bo verjetno povečalo za 30 odstotkov, piše v poročilu.

Za več kot 30 odstotkov naj bi se število delovnih mest povečalo tudi na področju trajnosti in varstva okolja, za do 30 odstotkov v kmetijstvu ter za 10 odstotkov v izobraževanju, kaže tokratno poročilo o prihodnosti delovnih mest, ki ga WEF pripravi vsaka tri leta.

Razvoj umetne inteligence bo imel po teh napovedih na delovna mesta tako pozitiven kot negativen vpliv.

Podjetja bodo potrebovala zaposlene za uvedbo umetne inteligence v svoje sisteme, po drugi strani pa bo umetna inteligenca do leta 2027 ogrozila približno 26 milijonov delovnih mest. Najhitreje bodo izginjala delovna mesta, ki so povezana z delom na blagajni, v tajništvu ali pri vnosu podatkov.

Komentarjev 7
  • bobubob 09:28 02.maj 2023.

    Pred kovidom brezposelnost, takoj nato o uničevalnih gospodarskih posledicah spopada v soseščini in posledičnem zapiranju podjetij, pa kak teden zatem o pomanjkanju delavcev, sedaj o neto pomanjkanju delovnih mest. In o ukrajinskem žitu, da bomo lačni, pa so Rusi 'spustili' ...prikaži več' nekaj ladij z žitom in potem presežki, nato da je tisto žito strupeno, pa potem da je prepoceni, nato prepoved uvoza, podobno s plinom. Mi pa kar enoumno ploskamo vsem tem norostim. Štiri noge dobro, dve nogi bolje (Orwell)

  • daniela3 02:34 02.maj 2023.

    INFORMACIJE O FINANCIRANJU!!! Potrebujete denar ali financiranje za svoj projekt? Ali želite plačati dolgove? Ali so banke zavrnile vašo datoteko? Kontaktirajte nas za rešitev vaših težav, zastopamo organizacijo ENTRAIDE FINANCE, ki jo ustvarjamo za potrebe revnih in potrebnih ljudi. E-poštni ...prikaži več kontakt: entraidefinance.fr@gmail.com kontaktiraj WhatsApp: +17724800334

  • daniela3 02:33 02.maj 2023.

    FINANČNI PODATKI!!! ¿Necesitas dinero o financiamiento para tu yecto? ¿Quieres pagar deudas? ¿Su archivo ha sido rechazado por los bancos? Póngase en contacto con nosotros para solucionar sus problems, representamos a la organization ENTRAIDE FINANCE to create to zadovoljiti potrebe ...prikaži več los pobres y las personas necesitadas. Correo kontakt: entraidefinance.fr@gmail.com Kontaktirajte WhatsApp: +17724800334