Svet
8 ogledov

Vatikan zanika preprečevanje preiskave

Zaradi obtožb spolnih zlorab, ki jih je požela irska duhovščina, sta odstopila š Žurnal24 main
Vatikan se je odzval na uradno poročilo irske vlade in priznal "hude napake" pri ravnanju v primerih spolne zlorabe otrok s strani katoliških duhovnikov na Irskem. Zanikajo poskuse preprečevanja preiskave.

Vatikan je v odzivu izrazil globoko zaskrbljenost glede ugotovitev vladne preiskovalne komisije, ki se nanašajo na "hude napake" odgovornih v južnoirski škofiji Cloyne. Obenem je izrazil obžalovanje zaradi škandala in "gnus" zaradi spolnih zlorab, ki so se zgodile v omenjeni škofiji.

Zavrnili so vsakršne obtožbe o oviranju preiskave glede spolnih zlorab v omenjeni škofiji. Poudarili so, da Vatikan ni oviral ali se vmešaval v nobeno preiskavo glede spolnih zlorab.

Vatikan škofe odvračal od prijav

V poročilu irske vlade, ki je bilo objavljeno sredi julija, je zapisano, da je Vatikan irske škofe skrivoma odvračal od tega, da bi pedofilske duhovnike prijavili policiji. Poleg tega naj bi dveletna preiskava pokazala, da je Vatikan od leta 1996 pa vse do leta 2009 vzpodbujal tamkajšnje škofe, naj ne spoštujejo novih pravil o zaščiti otrok, ki jih je leta 1996 sprejela irska Cerkev.

Poročilo je bilo zelo kritično tudi do nekdanjega škofa v Cloyneu Johna Mageeja in njegovega ravnanja v preiskavah o spolnih zlorabah. Magee, ki je bil tudi osebni tajnik treh papežev - Pavla VI., Janeza Pavla I. in Janeza Pavla II. - je marca lani odstopil.

Veleposlanik na zagovoru

Poročilo je močno odmevalo na Irskem. Premier Enda Kenny je vlogo Katoliške cerkve v spolnih zlorabah otrok s strani duhovščine označil kot "popolnoma sramotno", uradni Dublin pa je zaradi poročila celo poklical na pogovore veleposlanika Vatikana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.