Svet
917 ogledov

Večina pacientev na intenzivni negi mlajša od 60 let

Epidemija covid-19 ZDA Epa
Pojav pripisujejo večjemu odstotku cepljenih med starejšimi.

Nemčija ima na oddelkih intenzivne nege več pacientov pod 60 let kot tistih, ki so starejših od 60 let, kar je najverjetneje pripisati dejstvu, dad je precepljenost zoper covid-19 višja med starejšo populacijo, poroča agencija dpa. 

Podatek, da je drugi polovici avgusta in prvih dneh septembra na intenzivnih oddelkih več mlajših, je včeraj sporočil Institut Robert Koch. V Nemčiji je sicer 83 odstotkov ljudi nad 60 let v popolnosti cepljenih, dve dozi cepiva je prejelo 67 odstotkov starih med 18 in 59 let. 

V poročilu je še zapisano, da je več kot 1400 pacientov z boleznijo covid-19 v intenzivni negi, kar je v primerjavi s prejšnjim tednom za 22 odstotkov več. Največje število pacientov v intenzivni negi so sicer doslej v Nemčiji zabeležili med božičnimi prazniki lani, ko so jih zdravili kar 5760. 

Večina obolelih, ki jih trenutno zdravijo v intenzivnih oddelkih, je v starostni skupini med 35 in 59 let, vendar je tveganje za smrtni izid bolezni še vedno najvišje pri starejših pacientih, je še navedeno v poročilu omenjenega inštituta. 

bolnišnica covid-19 pandemija epidemija virus ZDA | Avtor: Epa Epa

Zakon z več protikoronskih ureditev

Nemški bundestag je medtem ta teden sprejel zakon o nalezljivih boleznih, ki prinaša več novih protikoronskih ureditev. Med drugim bo za oceno stanja pandemije covida-19 poslej eden od kazalnikov število covidnih bolnikov v nemških bolnišnicah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kazalnik števila covidnih bolnikov v bolnišnicah bo nadomestil dosedanjega, število okužb, ki zaradi cepljenja proti covidu-19 ni več ustrezen. Pri oceni stanja pandemije bodo v Nemčiji sicer upoštevali še več kazalnikov, kot so sedemdnevna incidenca novih okužb na 100.000 prebivalcev, prosta mesta na oddelkih intenzivne nege ter število cepljenih.

Posamezne nemške zvezne dežele bodo same določile, kje je kritična meja za uvedbo omejitev vsakodnevnega življenja. Zakon delodajalcem poslej tudi dovoljuje, da zaposlene v vrtcih, šolah in socialnih zavodih povprašajo, ali so cepljeni proti covidu-19.

Spremembe nemškega zakona o nalezljivih boleznih so bile del zakonodajnega postopka, s katerim so ustanovili več milijard dolarjev vreden sklad za obnovo po uničujočih poplavah na zahodu Nemčije. Nemški zvezni svet bo o novi zakonodaji glasoval na današnji posebni seji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.