Slovenija
12133 ogledov

Toliko slabše je v primerjavi s prejšnjim tednom

Epidemija covid-19 ZDA Epa
Že tretji zaporedni dan se število novih potrjenih primerov giblje okoli številke tisoč. V primerjavi s prejšnjim tednom je tokrat več kot 60 odstotkov več novih primerov.

Včeraj je bilo opravljenih 5.186 testov PCR, s katerimi je bilo potrjenih 998 novih primerov. Delež pozitivnih testov PCR znaša 19,24 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 22.355 hitrih testov. 

Povprečje novih primerov zadnjih sedem dni po podatkih NIJZ znaša 751 (dan pred tem 695), štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev pa je 416 (dan pred tem 394). Ocenjeno število aktivnih primerov znaša 8.818 (dan pred tem 8.361). 

V primerjavi s prejšnjim četrtkom je tokrat za več kot 60 odstotkov novih potrjenih primerov. Prejšnji četrtek je bilo namreč potrjenih 610 novih primerov okužb. Opravili so 3.303 teste PCR, delež pozitivnih testov PCR pa je znašal 18,5 odstotka. 

V bolnišnicah je hospitaliziranih 278 bolnikov s covidom-19, kar je devet več kot dan pred tem, 61 jih potrebuje zdravljenje v intenzivni terapiji.  

Za posledicami covida-19 so umrli štirje ljudje. Skupno število umrlih se je tako povzpelo na 4.466. 

Polno cepljenih je 44,1 odstotka prebivalcev Slovenije.

Kako bo ukrepala vlada?

Kljub naraščanju števila okužb in rasti sprejemov v bolnišnice vlada ne načrtuje ponovnega zaprtja države. V načrtu so druga zaostrovanja. Takšen primer naj bi bilo zaostrovanje pogojev za zaposlene v državni upravi. Za zaposlene naj bi namreč veljala le pogoj preboleli ali cepljeni, ne pa več testiranje. O takšnem ukrepu razmišljajo tudi v policiji, kar je pred dnevi potrdil notranji minister Aleš Hojs.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pričakuje, da bodo tudi v gospodarstvu izkoristili obstoječo zakonodajo. Pet delodajalskih organizacij je na vlado že naslovilo predlog za določitev pravnih podlag, na podlagi katerih bodo zaposleni, ki morajo na delovnem mestu izpolnjevati pogoj PCT, stroške testiranja krili sami. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • pravičnik77 11:50 10.september 2021.

    reden komentirate si preberite in poslušajte tole: https://www.24ur.com/novice/korona/pirnat-za-obvezno-cepljenje-dolocenih-poklicev-ni-dobre-podlage.html