Svet
1143 ogledov

Velike težave za Ukrajino

Volodimir Zelenski Epa
Senatni republikanci so v sredo uresničili grožnje o blokiranju nadaljnje razprave o predlogu več kot 100 milijard dolarjev vrednega zakona o dodatni proračunski porabi za pomoč Ukrajini, Izraelu, Tajvanu ter izboljšanju varnosti na meji.

Republikanci od vlade predsednika Joeja Bidna zahtevajo korenitejše spremembe mejne politike.

Senatni republikanci so že več tednov grozili, da predlog zakona ne bo šel naprej, če ne bo še več sprememb v vladni mejni politiki. Biden je v sredo dramatično pozval kongres, naj zagotovi dodatna sredstva za Ukrajino, saj da bo z zavrnitvijo pomagal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu do zmage. Pogajanja se nadaljujejo, poroča ameriški spletni portal Politico.

Dodatni ukrepi na južni meji z Mehiko bodo očitno nujno potrebni za potrditev dodatne porabe za Ukrajino, saj brez tega predlog ne bo šel skozi predstavniški dom z republikansko večino, kjer številni konservativni poslanci nasprotujejo ameriški pomoči za Ukrajino.

Vse manj verjetnosti je, da bo dodatna pomoč potrjena letos, saj se senatorji v kratkem odpravljajo na praznike.

Direktorica urada za proračun Bele hiše Shalanda Young je v ponedeljek kongres opozorila, da če do konca leta ne bodo dosegli dogovora o novih sredstvih Kijevu, bo to ohromilo Ukrajino na bojišču proti ruski agresiji. Brez ukrepanja kongresa nam bo zmanjkalo sredstev za nabavo več orožja in opreme za Ukrajino, je dejala.

Bidnova vlada ima na zalogi še okrog 4,66 milijarde dolarjev prej potrjene pomoči za Ukrajino, zelo verjetno pa bo še kje našla dodatno milijardo, še navaja Politico.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • LukaMB 21:56 10.december 2023.

    Težave za Ukrajino? Jaz sem pa mislil, da so že pri Moskvi in da še malo pa bo Krim nazaj? HA haaaaaa, Bravo Rusi, sesut to golazen narkomansko koruptivno, ki ima 5 vil po svetu in liže jajčka američanom in ...prikaži več britancem na račun ubogih Ukrajincev.

  • jezero 11:22 10.december 2023.

    Ameriška borba proti Rusiji z nemškimi hlapci in ukrajinskimi trupli!

  • Idioti 22:05 08.december 2023.

    Bratje Rusi , prišel je moment , ko morate v boj poslati Sibirce in Mogole !¨ Od mene UUUURRRRRAAAA do Dnjepra . Pol se bodo pa tako sesuli v prah !