Svet
39835 ogledov

Virolog prestrašil Avstrijce: Drugi val in vnovična karantena

Gostinski lokal v času koronavirusa Profimedia
V Avstriji se epidemija umirja. Število umrlih se je povečalo na 536, kar je šest več kot prejšnji dan, do zdaj pa je bilo za covid-19 testiranih 221.089. Kljub temu je bila glavna novica v Avstriji izjava nemškega virologa.

Epidemiološke razmere v Avstriji glede epidemije koronavirusa ostajajo pozitivne. Sorazmerno majhno število na novo okuženih (pod 100) in reproduktivna številka okuženih pod ena (okoli 0,65), kar pomeni, da v povprečju ena oseba okuži manj kot eno osebo, so omogočile avstrijski vladi, ki jo vodi kancler Sebastian Kurz, da razmisli o popuščanju ukrepov. Avstrijci ostajajo previdni, saj čakajo na sredino prihodnjega tedna, ko bodo imeli vpogled v rezultate »velikonočnih grehov« prebivalstva, ki je morebiti prezrlo ukrepe omejevanja gibanja in množičnega zbiranja.

frizer PRVI PROST TERMIN Slovenija Frizerka nam je povedala, koliko je čakalna doba na prvi prosti termin

Ali je virus sploh mogoče izkoreniniti?

Čeprav kaže, da so razmere pod nadzorom, pa se Avstrijci bolj bojijo drugega vala epidemije, saj jih skoraj vsak dan različni domači in tuji virologi bombardirajo s svojimi mnenji in znanjem o covid-19. Ali je možno koronavirus sploh izkoreniniti, je vprašanje, ki si ga Avstrijci postavljajo vse pogosteje.

Gostinski lokal v času koronavirusa | Avtor: Profimedia Profimedia

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija "Temu lahko pripišemo podvojitev števila okuženih"

"Čisto teoretično je mogoče," pravi infektolog Robert Krause z univerze v Gradcu in poudarja, da je pomembno, da je reproduktivno število eden od najpomembnejših parametrov za spremljanje širjenja epidemije. To število mora biti manjše od 1. Če je tako, potem je Avstrija očitno na dobri poti. Ampak zgolj teoretično. Kot je na avstrijski televiziji ZiB 2 opozoril znani nemški virolog in vodja berlinskega inštituta Charite Christian Drosten, bo drugi val okužbe prišel s prihodno zimo, z njim pa tudi karantene.

Koronavirus v Italiji Covid-19 Svet 37-letni dvojčici umrli v razmaku treh dni

Smo res šele na začetku?

"Smo v sredini, ali pa morda na samem začetku boja z nevarnim virusom," je dejal Drosten, ki je še poudaril, da koronavirusa ni mogoče primerjati s SARS ali sezonsko gripo, da nihče na svetu nima ustreznih izkušenj, kako ga uspešno izkoreniniti. Opozoril je, da lahko visoke temperature in poletje glede na veliko daljše bivanje ljudi na prostem prinesejo "fazo olajšanja". "Izredno pomembno je, da smo previdni pri popuščanju omejitev, saj virus ne bo kar izginil," je opozoril nemški virolog in dodal, da bo tveganje za širjenje večje z večjim druženjem ljudi. Prepričan je tudi, da je mogoče cepivo za covid-19 "v ustrezni količini" pričakovati šele spomladi prihodnje leto.
 

Komentarjev 14
  • Žurnalček 16:06 09.maj 2020.

    Kakorkoli smo pa le boljši od Avstrijcev , kar se korone tiče ! Kdo bi si mislil !

  • desyncx 20:23 26.april 2020.

    Zanimivo bo vse skupaj. Z ukrepi in raznimi omejtivami smo samo omejili izbruh, nismo pa pozdravili okuženih in virus je še vedno med nami. V bistvu samo upočasnujemo pandemijo. Kaj če lahko nekdo ki je okužen dolgo časa prenaša virus, ...prikaži večrus, kaj če kljub temu, da si zbolel za covid-19 ne postaneš imun Virus bo pa lahko zopet udaril v pozno v jeseni ali pozimi v hujši obliki, ker pač elita ni še svojega do konca naredila. Omejevanje gibanja na dolgi rok ni rešitev. A bomo več let tako živeli ??

  • sam50 11:18 26.april 2020.

    Bi moral Kurc vprašati Jajota,ne pa poslušati kvazi svetovnih strokovnjakov,edino Kaco mu lahko da pravo sliko poteka bolezni.....