Svet
14436 ogledov

Virusni cunami. Skrbi močno naraščajo.

Covid-19 Profimedia
Okužbam ne morejo več slediti.

Zdravstvene oblasti na Kitajskem so oblikovale načrt za redno analiziranje vzorcev novega koronavirusa, da bi lažje identificirali morebitne nove različice virusa v času, ko se ta hitro širi med kitajskim prebivalstvom. Zaradi obsega vala okužb, ki sledi opustitvi stroge politike ničelne tolerance do covida na Kitajskem, tamkajšnje zdravstvene oblasti ne morejo ustrezno slediti okužbam. 

Bolnišnice se medtem marsikje po državi spopadajo s pomanjkanjem kapacitet ob pričakovanem izbruhu okužb po opustitvi omejevalnih ukrepov po skoraj treh letih boja proti pandemiji.

Milijon novih okužb dnevno

Londonsko podjetje Airfinity je na podlagi svojih modelov izračunalo, da se trenutno na Kitajskem vsakodnevno okuži okoli milijon ljudi. Po njihovih napovedih pa val okužb še zdaleč ni dosegel vrhunca, ki bi lahko presegel 4 milijone okužb dnevno. Že zdaj naj bi covid-19 v tej državi vsakodnevno zahteval 5000 smrti, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Oblasti v Pekingu so spremembo politike upravičevale z dejstvom, da je trenutna koronavirusna različica manj nevarna kot predhodne. Opustitev ukrepov je sledila tudi uličnim protestom v večjih mestih na Kitajskem.

Xu Wenbo, direktor kitajskega nacionalnega inštituta za virusne bolezni, je za kitajsko tiskovno agencijo Xinhua dejal, da v državi trenutno prevladujeta dve podrazličici omikrona BA.5.2 in BF.7.

Skrbi Svetovne zdravstvene organizacije

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zaskrbljena zaradi velikega porasta števila novih koronavirusnih okužb na Kitajskem in vlado v Pekingu spodbuja, naj pospeši kampanjo cepljenja proti covidu-19, je dejal prvi mož organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Direktor za nujno pomoč pri WHO Mike Ryan je pri tem opozoril, da je resnično število obolelih in smrti verjetno višje od navedenega. Ne gre za namerno zavajanje, ampak je težko vsakodnevno zbrati podatke, ko so zdravstveni sistemi pod velikim pritiskom. Kitajska se mora naučiti, kako takšne informacije hitreje in natančneje posredovati, je pojasnil.

Ryan je bil tudi kritičen do kitajske politike, da se kot smrtne primere covida beleži samo bolnike, ki so umrli zaradi pljučnice ali odpovedi dihanja po okužbi. Ljudje, okuženi z novim koronavirusom, bi lahko umrli zaradi številnih zapletov, je pojasnil in ob tem opozoril, da bi tako ozka opredelitev lahko privedla do precejšnjega podcenjevanja dejanskega števila smrti.

Niso bili pripravljeni

Kitajska je po strogi politiki ničelne tolerance do covida v začetku meseca sprostila protikoronske ukrepe, najverjetneje zaradi naraščajočih protestov v državi, nakar je državo preplavil val okužb, na katerega bolnišnice niso bile ustrezno pripravljene.

WHO nima jasne slike o razmerah, vendar obstajajo poročila o velikem številu bolnih ljudi in tistih na urgenci ter bolnikov na oddelkih za intenzivno nego, je povedal Ryan. Opozoril je še, da precepljenost, zlasti med starejšimi od 65 let, ni dovolj visoka, še poroča dpa.

Covid-19 v Pekingu. Covid-19 Svet Mrzlične priprave na novi val. Masovno cepljenje in kupovanje zdravil. Covid-19 v Pekingu. Covid-19 Zdravje Šok zaradi velikanskega novega vala okužb

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Avatar pantani
    pantani 11:33 25.december 2022.

    Vakser = nekdo ki si šiba v telo kar koli mu rečejo na LASTNo odgovornost in ironično misli da je pameten.Tisti k so vpili cepljenje,cepljenje,maske,maske,sedaj vpijejo slava Ukrajini,sprane ovce do konca!!!

  • zdrej 09:22 25.december 2022.

    Ma kej se zafrkavaste!??!?! Ma no, ne bodite nori. Kej delaste kažim? Zdej je svoboda. Sedaj se mora plesat. Pa it na morje po vitamin D. "cinimzem"

  • drecos123 09:03 25.december 2022.

    bla bla bla laznivci bedni da vas ni sram