Svet
2013 ogledov

Višje kazni za reševanje migrantov

Begunci v Idomeni EPI
S tem naj bi zagotavljali večjo varnost države.

Italijanska vlada je včeraj na predlog notranjega ministra Mattea Salvinija sprejela zakonsko uredbo, s katero uvaja visoke kazni za ladje, ki v Sredozemskem morju rešujejo migrante in begunce. Sprejem uredbe je Salvini označil za "korak naprej pri zagotavljanju varnosti v državi".

Uredba med drugim določa denarno kazen v višini od 10.000 do 50.000 evrov za kapitana, lastnika ladje in ladjarja, ki bi brez dovoljenja vplul v italijanske ozemeljske vode, je po seji vlade pojasnil italijanski notranji minister in vodja skrajno desne Lige Salvini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

S tem naj bi nevladne organizacije, ki jih Salvini sicer ni izrecno omenil, odvrnili od reševanja migrantov in beguncev v Sredozemlju. V primeru ponovitve prekrška namreč predvideva zaplembo ladje. Da bi uredba stopila v veljavo, jo mora sprejeti še italijanski parlament, v katerem pa imata koalicijski Liga in Gibanje pet zvezd večino.

Policija - meja Ostro Slovenija SDS in SNS za ukrepe na meji

Kazni tudi za protestnike

Uredba poleg tega po poročanju francoske tiskovne agencije AFP uvaja tudi strožje kazni za tiste, ki sodelujejo v protestih in se spopadajo s policijo. Za nošenje mask in druge načine zakrivanja obraza na protestih uvaja kazen dveh do treh let zapora ter denarno kazen v višini od 2000 do 6000 evrov.

Sprejem uredbe je bil zaradi dvomov italijanskega predsednika Sergia Mattarelle o njegovi ustavnosti ter kritikah Združenih narodov odložen za več tednov. Salvini pa je v torek izrazil prepričanje, da je uredba skladna tako z italijansko kot mednarodno zakonodajo.

Salvini vse od imenovanja za italijanskega notranjega ministra pred letom dni zagovarja politiko zaprtih pristanišč v Italiji. Zasebnim ladjam, ki na morju rešujejo begunce in migrante, tako ni več dovoljen pristanek v italijanskih pristaniščih.

Število prihodov migrantov v Italijo prek pomorske poti se je v primerjavi z enakim obdobjem lani od začetka letošnjega leta znižalo za 91 odstotkov.

Kongres SDS Predlog novele Slovenija Janševi to predlagajo za prosilce azila Zloraba Grozljivo Svet Silijo jih, da posiljujejo sestre, moškim sekajo spolovila

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • matija31 10:56 12.junij 2019.

    Naš minister ima vse pod nadzorom. Če verjameš :)

  • sam50 10:55 12.junij 2019.

    Pa zapleniti ladjo in tovor...

  • miho 10:42 12.junij 2019.

    Jaz pa raje predlagam, da se migranta sme rešiti, ampak ga je treba oddati pristojnemu centru v kateri izmed držav v Severni Afriki (ki se ga predhodno ustanovi), ljudem pa omogočiti, da brez vizuma za tisti čas, ko pripeljejo migranta, ...prikaži več vstopijo v države Severne Afrike. Nato naj ti pristojni centri vrnejo migrante na njihove lastne stroške domov. .